“Mi nismo svijetli grad na gori”,rekao je Davis malom skupu na javnom Johnston koledžu u Sjevernoj Karolini.  Veliki broj američkih političara koristi parabolu iz Biblije, tačnijebush_torture_its_ok frazu iz Isusovog govora na gori, “Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori” (Matej 5:13), kako bi predstavili SAD kao nešto posebno i divno. Svakako, ova fraza je postala popularna kod američkih političara.

“Ako smo zemlja kakva tvrdimo da jesmo onda se moramo vratiti vrijednostima za koje tvrdimo da ih predstavljamo. Bez obzira da li je protivzakonito, ono je nemoralno. Rat je pakao. Ali vladavina zakona čini da bude manje pakleno”, dodao je Davis.  “Ova nemoralna upotreba bespilotnih letjelica će nam se vratiti, i to žestoko.Pomislite na nešto poput 9/11 ili nešto gore. Ono do čega smo doveli  sa ovim programom bespilotnih letjelica jeste da se sve veći broj osoba otuđuje, radikalizuje i prouzrokuje da nas mrze iz dna duše”.

Ovo predavanje je samo jedno od nizu predavanja koje je Davis održao u ovom mjesecu na koledžima u Sjevernoj Karolini sa porukom da  praksa SAD-a poput mučenja, tajnih zatvora kao i slanja stranih državljana na ispitivanje u zemlje sa manje rigoroznim propisima za humano postupanje prema zatvorenicima je ugrozilo ugled zemlje. On također dodaje da je ova praksa dovela do toga da su vojnici  SAD pod velikim rizikom da u budućnosti budu zlostavljani.

Davis tvrdi da ovakvo ponašanje nije naudilo SAD-u samo u inostranstvu već višedecenijski rat je doveo do toga da Amerikanaci smatraju da su ovakve politike moralne i ispravne.

On navodi da većina Amerikanaca prihvata mučenje a da se mučenjem ne mogu dobiti informacije koje se mogu upotrebiti na sudu te da je ova praksa naudila ugledu nacije.

“Djeca danas odrastaju u svijetu nakon 9/11. Svijet koji oni poznaju jeste bežično prisluškivanje,  pretresanje do gole kože na aerodromima i mučenje. Nekad je svaka anketa  završila s tim da se Amerikanci protive mučenju. Sada većina anketa pokazuje da ga Amerikanci odobravaju, a najveći dio koji ga odobrava jesu upravo studenti”, izjavio je Davis na predavanju.

obama_drones_babiesDavis dodaje da su SAD učestvovale u pisanju međunarodnih pravila koja zabranjuju mučenje ali su dozvolile ‘izuzetke’ tokom mandata  George W.Busha. Dok je Obamina administracija zabranila korištenje mučenja ona nije uspjela da ispuni obećanje i bude ‘najotvorenija administracija u historiji’ sprječivši žrtve mučenja da daju bilo kakvu informaciju javnosti o postupanju prema njima.

On je također kritikovao film ‘Zero Dark Thirty’ koji prikazuje korištenje mučenja u potrazi za Osamom bin Ladenom. Davis kaže da se plaši da bi ovaj film mogao učiniti za terorizam ‘ono što  je film Ralje učinio za ajkule’, šireći ideju da mučenje je djelotvorno i da zbog toga mora biti pozitivno.

Pukovnik se kritički osvrnuo i na Busha i Obamu, govoreći protiv upotrebe bespilotnih letjelica u ubijanu osumnjičenih terorista i neuspjehu da zatvaranja Guantanamo Bay-a na Kubi.

On navodi da između napada bespilotnim letjelicama i mučenja nema razlike, da predstavljaju po jednu polovinu iste jabuke.

Davis je dao ostavku kao glavni tužitelj 2008 godine  zbog protivljenja upotrebe dokaza iznuđenih mučenjem u Guantanamu. Nakon toga  je radio u Kongresnoj knjižnici dok nije otpušten zbog  članka u Wall Street Journalu u kojem je kritikovao Obamin pristupa suđenjima u Guantanamu. Sada  predaje pravo na Howard univerzitetu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *