U intervjuu za Afghan Islamic Press (AIP) vođa Hezb-i-Islamija, Gulbuddin Hekmatyar je izjavio da strane trupe nemaju drugog izlaza osim da se povuku iz Afganistana.

AIP je vođi Hezb-i-Islamija poslao pitanja putem e maila, gdje on navodi da su spremni razgovarati sa svim zainteresovanim stranama što bi dovelo do bezuslovnog povlačenja stranih snaga.

Hekmatyar rekao da postojeće neprijateljstvo ne može biti zaustavljeno osim ukoliko se garantuje nezavisnost Afganistana, kao i da Afganistanci odlučuju sami o svojoj sudbini.

O predloženom strateškom sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država i Afganistana, Hekmatyar je rekao da afganistanska vlada nije legitimna i da ne može odlučivati o takvim stvarima u ime afganistanskog naroda. Dalje je dodao da je afganistanska vlada ‘marionetska’ i da radi sve ono što joj nalože Sjedinjene Američke Države.

Hekmaytar je kazao kako je njegova grupa razgovarala sa afganistanskom vladom i SAD-om u različitim prigodama, ali ti kontakti nisu donijeli jasan i realan plan.

“Vlada u Kabulu je nemoćna, a Amerikanci nemaju plan koji je prihvatljiv afganistanskom narodu i mudžahidima,”iznio je on svoje mišljenje.

Na pitanje šta ako afganistanska vlada i Wolese Jirga (Donji dom ) se slože i dozvole SAD-u da uspostavi vojne baze u Afganistanu, on je izjavio da ni afganistanska vlada ni Wolese Jirga nemaju pravo da donesu takvu odluku.

“Odluka će bit donesena u Washingtonu”, rekao je, dodajući da njegova grupa će nastaviti borbu protiv stranih snaga do njihovog povlačenja iz Afganistana. Na pitanje o Bonskoj konferenciji, rekao je da je njen cilj  da opravda okupaciju stranih snaga.

O svom planu rješavanja afganistanskog sukoba, on je izjavio: “Strane snage se moraju povući iz Afganistana u razumnom vremenskom roku koji je prihvatljiv mudžahidima. Kao prvo moraju se povući iz gradova i naseljenih mjesta, povući trupe iz vojnih baza i onda napustiti zemlju. Sigurnost se mora predati Afganistanskoj narodnoj armiji i Afganistanskoj nacionalnoj policiji. Strane snage nemaju pravo da sprovode vojne operacije, pretresaju kuće i hapse nevin narod”.

“Vlast se treba prenijeti na privremenu vladu koja je prihvatljiva za sve strane. Ako se ne može postići dogovor o privremenoj vladi, onda se moraju napraviti promjene u postojećoj vladi koja bi bila prihvatljiva svim stranama,” predložio je on.

IslamBosna.ba

 

Leave a Reply

*

captcha *