IslamBosna.ba– Konzervativni britanski parlamentarac Edward Garnier je dobio više od 100.000 funti od Fondacije novinara i pisaca (JWF) povezane sa Gulenom za koautorsko izvješće o ljudskim pravima.
The Times je otkrio da je JWF platio Garnieru 115.994 funti za pisanje ‘izvješća o vladavini prava i poštovanju ljudskih prava u Turskoj’ u septembru 2015. godine.
Fethullah Gulen, turski imam koji je samovoljno pobjegao u SAD, je 1994. godine u Istanbulu osnovao JWF. Ovaj sedamdesetpetogodišnji imam živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine i negira tvrdnju Turske da stoji iza nedavnog pokušaja vojnog udara. Predsjednik SAD-a, Barack Obama je kazao da će se Vašington izručiti Gulena samo ukoliko Ankara pruži dokaz nedjela.
“Izvještaj sir Edwarda, koji je gotovo uglavnom usmjeren na djela turske vlade protiv organizacija povezanih sa Gulenom, objavljen je krajem septembra i promovisan je od strane Hawthorn, kompanije za odnose za javnošću iz Londona, koja nudi usluge ‘poboljšanja ugleda’. Primjerci su poslati Philip Hammondu, koji je bio u to vrijeme ministar vanjskih poslova, i David Cameronu”, piše The Times.
U martu, sir Edward se pridružio u donjem domu Parlamenta debati o migrantskom sporazumu EU i Turske, podižući pitanje o nizu užasnih kršenja ljudskih prava i zloupotrebe prava od strane turske vlade, pozivajući da Velika Britanija povuče svoju podršku Turskom pristupanju EU.
Prema izvještaju, Garnier je odbacio optužbe da podupire Gulena i njegovu organizaciju, kazavši da je izvješće, kojem je koautor, zapravo nezavisno istraživanje.
Međutim, izvještaj se primarno fokusirao na odnos turske vlade prema institucijama naklonjenim Gulenu.
“Od autora je zatraženo od strane advokata Fondacije novinara i pisaca da sprovedu neovisno istraživanje i analizu djelovanja turske vlade, njenih institucija i zvaničnika provi pristalica Gulenovog pokreta”.
Dana 15. jula grupa odmetnutih vojnika iz Turskih oružanih snaga pokušala je da sruši demokratski izabranu vlast u Turskoj i dovede na snagu izvanredno stanje.
Pokušaj je osujetila vojska lojalna vladi zajedno sa policijskim snagama i milionima stanovnika Turske koji su izašli na ulice. Preko 240 civila je ubijeno tokom pokušaja vojnog udara dok je oko 2.200 osoba ranjeno.
IslamBosna.ba