Poslije obavljenog kamenovanja šejtana hadžije su se punovo uputile prema Kabi gdje su obavili posljedni tavvaf ili obilazak Kabe, a koji se naziva hadždžetul-veda’ ili oproštajni hadždž.

Nakon što su se hadžije sa Mine uputile prema Kabi, ulice Mekke su se napunile što je otežalo kretanje samim hadžijama. Dok se neki od hadžija nakon što su obavili svete dužnosti u Mekki pripremaju za polazak kući, jedan dio hadžija krenuo je prema Medini gdje će posjetiti mezar Poslanika Muhameda kao i Mesdzid-i Nebeviju, odnosno Poslanikovu džamiju.

Hadžije su primorane da koriste taksi kao prevozno sredstvo, jer je servisima koje su koristili do samog Kurban-bajrama zabranjen ulazak u Harem-i Serif.

Naime, cijena prevoza taksijem od hotela gdje se nalaze hadžije do Harem-i Serifa do prije sedmicu dana iznosila je deset Rijala (oko pet KM), da bi nakon prvog dana bajrama cijena skočila na 100 rijala.

Veliki broj hadžija prenoćište je našao upravo na ulicama Mekke i oko Harem-i Serifa. Oni koji nisu bili u mogućnosti priuštiti sebi prenoćište u hotelima noćili su na ulicama svetog grada, uglavnom u šatorima.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *