…  da su Rusija i Kina napravile “tešku grešku u procjeni” svojom “neprihvatljivom odlukom” da ne podrže posljednju rezoluciju UN-a, prenosi DPA.

– Njihov čin predstavlja izdaju sirijskog naroda, okretanje leđa Arapskoj ligi i povećava opasnost izbijanja građanskog rata, izjavio je Hague.

On je objavio da je britanski Foreign Office u ponedjeljak pozvao sirijskog ambasadora u Londonu kako bi ga obavijestio o britanskom gnušanju nad nasiljem u Siriji, i da je britanski ambasador u Damasku pozvan u London na konsultacije.

Velika Britanija će, ipak, za razliku od SAD-a, zadržati svoju ambasadu u Damasku, istovremeno vršeći dodatni pritisak na Asadov režim. Glasanje u UN-u nije “singaliziralo kraj” međunarodnih napora na okončanju krvoprolića, kazao je Hague.

– Mi ćemo osigurati da Asadov komfor bude kratkog vijeka, izjavio je on.

Hague je jasno stavio do znanja da Britanija, poput SAD-a i drugih zapadnih partnera, sada istražuje alternativne načine povećanja pritiska na Siriju kroz “širu koaliciju zemalja, tješnju saradnju s Arapskom ligom i moguće stvaranje grupe prijatelja Sirije”.

Šef britanske diplomatije je oprezno izbjegao pojam “kontakt grupa” koji je bio korišten uoči invazije na Libiju u prošloj godini.

Velika Britanija je u više navrata tvrdila da, iako se pritisak na Siriju pojačava, to ne treba da se smatra uvodom u vojnu akciju.

(Fena)

Leave a Reply

*

captcha *