IslamBosna.ba-Ruski zračni avioni bombardirali su u petak ujutro dječju bolnicu u sjevernom ruralnom Halebu, ubivši najmanje dva člana osoblja.
Prema izvještavanju Sirijske mreže, veliki broj pacijenata i radnog osoblja je povrijeđen i zakopan ispod ruševina bolnice u Kafr Hamri.
Video snimak koji je objavljen na društvenim mrežama prikazuje volontere Bijelih šljemova kako izvlače pacijente ispod ruševina.

Prema agenciji AP deset osoba je izvučeno ispod ruševina.
Gareth Bayley, specijalni predstavnik Velike Britanije za Siriju,, opisao je vijest o napadu kao ‘zabrinjavajuću’.
U međuvremenu, sirijski državni mediji su izvijestili da su režimski vojnici preuzeli teritoriju južno od Haleba te da su navodno opozicionari ubili četvero civila u četvrtima pod kontrolom vlade.
U izvještajima nisu pomenute ‘humanitarne pauze’ koje je prethodno najavila Rusija.

Napadi na bolnice od strane borbenih aviona sirijske i ruske vlade su postali uobičajena pojava iako su naišli na snažnu osudu međunarodne zajednice, koja osim verbalne osude ništa drugo nije preduzela.
Humanitarne grupe su opisale juli kao jedan od najgorih mjeseci za napade na zdravstvene ustanove otkako je rat počeo te da su 43 objekta djelimično ili potpuno uništena.

U četvrtak, 15 od preostalih 35 doktora iz istočnog Haleba napisalo je pismo američkom predsjedniku Barack Obami pozivajući ga da intervenira kako bi se zaustavilo bombardiranje bolnica.
“Ne trebaju nam suze ili saosjećanje niti čak molitve, očajnički nam je potrebna slobodna zona od bombardiranja nad istočnim Halebom kako bi zaustavili napade, i međunarodno djelovanje kako bi se osiguralo da Haleb nikada ponovo ne bude pod opsadom”, napisali su doktori.
“Već pet godina, svakodnevno se suočavamo sa smrću s neba. Ali sada se suočavamo sa smrću sa svih strana. Već pet godina svjedočimo kako bezbroj pacijenata, prijatelja i kolega umire od nasilnih, mučeničkih smrti. Već pet godina svijet stoji po strani i primjećuje kako je ‘komplikovana’ Sirija, poduzimajući vrlo malo da nas zašite….Ono što nas boli najviše, kao doktore, je što svakodnevno moramo da donesemo odluku koga možemo da spasimo, a ko će umrijeti”.

Pored ostalog oni su istakli da “svakodnevno dovode povrijeđenu malu djecu, a oni moraju da daju prioritet djetetu koje ime veće šanse da preživi, ili za “čije liječenje jednostavno imaju opremu”.
Također u petak, meta zračnih napada bila je i pijaca u jugozapadnom Halebu, u Urem el-Kubra, kada je ubijeno šest osoba, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava.
Još deset osoba je ubijeno, uključujući djecu i žene, u zračnim napadima na selo Hajan u sjevernom Halebu.
Uprkos obećanom ruskom trosatnom primirju kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći, grad je i dalje pod napadima.

IslamBosna.ba