IslamBosna.ba- Dok Rusija i režimske sirijske snage nastavljaju sa bombardovanjem, ubijanjem i ranjavanjem na desetine civila u opkoljenom Halebu, nedostatak medicinskih ustanova i zaliha dostigao je alarmantnu tačku.
Doktor Nidal el-Azem, jedan od nekoliko preostalih hirurga u gradu, kaže da je samo 20 doktora specijalista i 20 doktora opće prakse ostalo u gradu.
“Ukupno 40 doktora je ostalo u Halebu, gradu sa 300.000 stanovnika”, kaže el-Azem.

resized_ff683-1341_eng_picture_20160503_8228165_8228162“Nemamo stručnjaka u mnogim granama medicne. Bolnica el-Kuds, jedina u Halebu koja je imala odjel intenzivne njege, je uništena tokom nedavnih ruskih napada. Sada nemamo odgovarajuće mjesto da liječimo pacijente”, kazao je on.
“Ne možemo liječiti obične pacijente”, kazao je on dodajući da obavljaju operacije teško povrijeđenih pacijenata na nosilima u stanovima porušenih objekata.

Doktor dnevno ima od 200 do 300 pacijenata. “Oko 60 komatoznih pacijenta dolazi svaki dan, a nemamo čak ni jedan odjel intenzivne njege”.
El-Azem kaže da samo broje mrtve nakon bombadrovanja.
“Postoji na hiljade osoba u Siriji koji boluju od mentalnih bolesti. Ukoliko ova teška bombardovanja ne prestanu, možda niko u opozicionim područjima ne ostane živ”.
Sirijski doktor navodi da je izgubio prijatelja, pedijatra Muhammeda Bogaza, tokom ruskih zračnih napada na bolnicu el-Kuds.
“Do sada je šezdesetoro mojih prijatelja ubijeno u Halebu. Svi mi dijelimo istu sudbinu sa stanovnicima Haleba. Ja nikada neću napustiti grad. Možda jednog dana ovdje umremo, ali ne možemo okrenuti leđa na hiljadama osoba kojima je jako potrebna naša pomoć”, kaže on.

IslamBosna.ba