IslamBosna.ba- Viši zvaničnik Hamasa kritikovao je prisustvo predsjednika Palestinske samouprave Mahmud Abbasa sahrani izraelskog političara Šimona Peresa, prenio je jučer Quds Press.
Govoreći za Quds Press, Mušir el-Masri je istaknuo kako je Abbasovo učešće na sahrani Peresa izazvalo ogromnu ljutnju Palestinaca zbog Pereseove ‘krvave historije prema Palestincima’.
On je dodao: “Abbas više voli da prisustvuje na Peresovoj sahrani nego da prisustvuje dženazi svog pomoćnika Nimer Hammeda. On više voli da prisustvuje sahrani ratnog zločinca, ubice djece,… oca izraelskog nuklearnog programa i vođi jedne od cionističkih bandi”.
El-Masri nastavlja: “Ovo je veliki grijeh i uvreda palestinskog naroda i njihovih šehida koje je Peres ubio”.
Osvrćući se na razloge zbog kojih vjeruje da je to Abbas uradio, el-Masri je kazao: “Ovo je jedan oblik laskanja Izraelu. On traži izraelsku podršku usred lokalnih, regionalniih i međunardonih nastojanja da se smjeni”
On je dodao: “Abbas nije uspio da bude predsjednik palestinskog naroda, nije uspio da održi jedinstvo nacije, a čak nije uspio ni da održi jedinstvo unutar Fetaha. Dakle, primiče se kraj njegovog mandata i on pokušava da produži svoj politički život laskajući Izraelu”.
Abbas je jučer prisustvovao Peresovoj sahrani uprkos velikim kritikama Palestinaca, čak i od viših vođa Fetaha i sigurnosnih zapovjednika Palestinske samouprave.

IslamBosna.ba