IslamBosna.ba- Islamski pokret Hamas je optužio generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Moona da prikriva i šuti na izraelske ratne zločine nad Palestincima.
U saopćenju objavljenom u nedjelju, glasnogovornik Hamasa, Sami Ebu Zuhri je pozvao Ki-moona da poštuje međunarodno pravo i njegove odgovornosti i preduzme korake u zaustavljanju izraelskog terorizma nad Palestincima.
Ebu Zuhri je naglasio da će izraelska upornost u zločinima nad Palestincima samo dovesti do nastavka intifade kako bi se odbranili.
Glasnogovornik je osudio nedavno ubijanje palestinske djevojke od strane jevrejskog naseljenika i vojske na kontrolnom punktu Havarra, jugoistočno od Nabulusa, koje je opisao kao ozbiljan zločin.
Podsjećamo, šesnaestogodišnja Ešrakat Taha Katnai je ubijena u nedjelju ujutro kada je bivši vođa Regionalnog Samarija vijeća, vijeća naseljenika sjeverne Zapadne obale, Geršon Mesika, je udario automobilom u blizini kontrolnog punkta Havarra.
Izraelski mediji su naveli da je istaknuti izraelski doseljenik pregazio šesnaestogodišnju djevojku a zatim je ubio jer je vjerovao da namjerava da izvrši napad na kontrolni punkt. Nakon što je pregazio djevojku automobilom i sletio u jarak, Mesika je izašao iz svog automobila i pucao u djevojku, zajedno sa izraelskim snagama, prenose dalje mediji. Nedaleko od tijela ubijene djevojke je pronađen nož, po svemu sudeći podmetnut.

IslamBosna.ba