IslamBosna.ba-Palestinski islamski pokret Hamas upozorio je u srijedu da neće šutjeti nad izraelskom kontinuiranom agresijom protiv islamskih svetih mjesta u okupiranom Jerusalemu.
U saopćenju Hamas navodi da je ono što se događa u Jerusalemu ‘srž stvarnog sukoba, koji se neće završiti bez okončanja izraelske okupacije“.

„Neprekidna agresija na El-Aksa džamiju izraelskih okupacionih snaga i njihovih ilegalnih doseljenika samo je dio opširnije serije judaizacije grada Jerusalema i cjelokupne palestinske zemlje“, navodi se u saopćenju.

Iz Hamasa dodaju ‘ubrzanje cionističke agresije dolazi uslijed prevladavajuće nesigurnosti arapskog i islamskog svijeta kada više njihovi pogledi nisu direktno usmjereni ka Palestini i njihovom svetom mjestu, kao i prema zločinima izraelske okupacije Pojasa Gazze“.

Zaključujući saopćenje Hamas je ponovio da neće prihvatiti judaizaciju Jerusalema i da je ‘spreman platiti svaku cijenu kako bi to spriječio’ obećavši ‘mi ćemo poduzeti sve što možemo kako bismo očistili sveta mjesta od izraelske okupacije. Mi nikada nećemo priznati, ni pod kojim okolnostima, bilo kakve političke, demografske ili vjerske promjene na karti“.

Hamas je pozvao Arape i muslimane kao i njihove vlade da poduzmu ozbiljne mjere protiv izraelskog vandalizma, pozivajući mase da okupirani Jerusalem postane njihova vlastita i jedina politička i kulturna briga jer ‘opstanak cijele nacije ovisi o opstanku Jerusalema i njegovih svetih mjesta“.

IslamBosna.ba