IslamBosna.ba- Zamjenik predsjednika Politbiroa Islamskog pokreta otpora Hamas je u petak nazvao nasilje koje se posljednjih nekoliko dana dešava na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu intifadom i pozvao je na dalje suprotstavljanje izraelskoj okupaciji.

“Mi nikada nećemo oklijevati da stanemo uz našu braću na Zapadnoj obali i okupiranom Jerusalemu u pravo vrijeme i mjesto”, dodao je Hanije.
Uprkos postojećim zavjerama, nastavio je, Gazza neće odustati od svoje strateške uloge u jerusalemskoj intifadi.

Hanije je istakao da je trenutno stanje na Zapadnoj obali i Jerusalimu prava intifada  ‘jer neprijatelj (Izrael) misli da je sada pravo vrijeme za implementaciju njihovog projekta judaizacije Kudsa i rušenje Mesdžidu-l-Akse i izgradnje njihovog navodnog hrama’.

“Pozivamo na jačanje i povećavanje intifade…To je jedini put koji će dovesti do oslobađanja”, kazao je Ismail Hanije tokom džumanske hutbe u Gazzi dodajući da je to borba cijelog palestinskog naroda.
“Gazza će ispuniti svoju ulogu u jerusalemskoj intifadi i više smo nego spremni za sukob”.

“Palestinska intifada je oživljena kako bi oslobodila Mesdžidu-l-Aksu i mi iz Gazze se namjeravmo pridružiti”, izjavio je Hanije.
S druge strane, on je upozorio na bilo kakve unutrašnje ili vanjske pokušaje zaustavljanja jerusalemske intifade. “Trenutna intifada mora se nastaviti sve do oslobođenja”, kazao je on.
On je zaključio pozivom za formiranje islamsko-arapske mreže za podršku jerusalemskoj intifadi svim mogućim sredstvima.

Međutim, danas je više od 300 osoba demonstriralo u blizini granice sa Izraelom bacajući kamenje i zapaljene gume prema izraelskim vojnicima na drugoj strani granice, koji su odgovorili vatrom i ubili petoricu mladića.
Prošlogodišnji rat između Palestinaca i Izraela ostavio je više od 2.200 mrtvih a preko 100.000 osoba je ostalo bez krova nad glavom.

IslamBosna.ba