IslamBosna.ba- Glasnogovornik Brigada el-Kassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamasa, Ebu Ubejde, danas je negirao da postoji ikakva komunikacija sa okupatorom u pogledu izraelskih vojnika zarobljenih u zadnjem izraelskom napadu na Gazzu, 2014. godine.

On je danas, u saopćenju koje je prenio satelitski kanal el-Aksa kazao da “Netanyahu laže svoj narod u vezi zarobljenih vojnika koji se nalaze kod nas” potvrdivši da “el-Kassam neće besplatno dati niti jednu informaciju okupatoru o zarobljenim vojnicima.”

Ebu Ubejde je kazao da će Izrael morati učiniti ustupke ukoliko žele da dobiju informacije o ‘četiri ratna zarobljenika’.

Prošle godine arapski mediji su prenijeli da je Hamas postavio dva ključna zahtjeva Izraelu kao uslov za oslobađanje vojnika.
Prvi zahtjev se odnosi na oslobađanje Palestinaca koji su oslobođeni u razmjeni zatvorenika Gilada Schalita a kasnije su ponovo uhapšeni.
Drugi se odnosi da u razgovore između Hamasa i Izraela po pitanju razmjene ne smije biti uključeno bilo koje drugo pitanje koje je neriješeno između dvije strane.

IslamBosna.ba