Nepoznati hakeri su ponovno paralizirali glavne izraelske web stranice. Stranice izraelske berze i nacionalni prijevoznik El Al i Prve Međunarodne banke je privremeno blokiran, kako izvještavaju izraelski mediji. Juli Edelstein, ministar za javnu diplomatiju i dijasporu, pod nazivom hakerski napadi je upozorio na “realnu opasnost za izraelsku sigurnost” koja bi se mogla razviti u egzistencijalnu ugroženost. On je pozvao izraelsku vladu da uloži “sva sredstva” u borbi protiv ove pojave.

Na početku ove godine međunarodni hakeri već su objavili hiljade tajnih podataka o izraelskim kreditnim karticama. Zamjenik ministra vanjskih poslova Danny Ya’alon sada prijeti sa izraelskim protunapadom.

Identitet hakera je nepoznat. Jedna osoba po imenu OxOmar najavio je već ranije, kako navode izraelski mediji, napad. OxOmar se u Izraelu naziva “Saudijski haker”, ali je nejasno da li je stvarno iz Saudijske Arabije. Haker, koji je također bio poznat po prethodnim napadima, izjavio je: da je on u međuvremenu bio pomognut timom pod nazivom “noćna mora”.

Glasnogovornik vladajućeg Hamasa u Gazi pozvao je na pojačavanje hakerskih napada na Izrael. “Ulazak u izraelske web stranice je novi oblik otpora protiv okupacije i početak nove elektronske borbe”, rekao je Sami Abu Suhri. “Hamas poziva Palestince i arapske narode da se krene aktivnije napred s ovakvim elektronskim ratom.”

Prvo je u Novembru u Izraelu došlo do ozbiljnih kvarova na kompjutorima. Web stranice nekoliko državnih i sigurnosnih organizacija su na nekoliko sati bile totalno paralizirane. Međunarodna organizacija hakera pod imenom”Anonymous” zaprijetio izraelskoj vladi prije samog napada. Izraelske vlasti demantirale su hakerske napade u to vrijeme i vijesti o hakerskom napadu proglasili kao ‘incident u vidu tehničke greške’.

 

 

(akosba/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *