IslamBosna.ba- Islamski pokret Hamas obnovio je svoj poziv za masovnu narodnu revoluciju protiv izraelske okupacije i njenih doseljenika na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik Hamasa, Hammad el-Rakab je to kazao tokom okupljanja djece iz Han Junisa u Gazzi organizovanog u znak protesta protiv ubistva osamnaestomjesečne bebe Alija Davabeša.
Rakab je kazao da zločin doseljenika nad palestinskom porodicom u Nabulusu pokazuje da su okupacija i njeni doseljenici uvijek žedni zločina nad Palestincima.
On je dodao da se ovakvi zločini ne mogu tolerisati i da je potreban osvetnički napad protiv njegovih izvršilaca, potvrđujući da će palestinski otpor osvetiti smrt palestinskog mališana.

Zamjenik vođe Hamasovog Politbiroa, Ismail Henijje je pozvao da se palestinskom otporu na Zapadnoj obali daju odriješene ruke kako bi se suočili sa ‘divljaštvom i terorizmom’ jevrejskih doseljenika i grupa.
Hanijje je kazao u subotu za satelitski kanal El-Aksa da nasilje doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali bi se suzbilo jednom za uvijek kada bi Palestinska uprava okončala svoju sigurnosnu saradnju sa izraelskom okupacijom i dala odriješene ruke palestinskom otporu da brani svoj narod.
Hamasov zvaničnik je izrazio svoje uvjerenje da su Palestinci na Zapadnoj obali u mogućnosti da se suprotstave okupaciji i njenim doseljenicima i da odgovore na njihovo nasilje.
“Naše povjerenje u naš narod na okupiranoj Zapadnoj obali je veliko, i oni koji koji potpale vatru će u njoj i gorjeti”, kazao je on.

IslamBosna.ba