IslamBosna.ba- Palestinski pokret otpora Hamas je upozorio na planove SAD-a da premjesti svoju ambasadu u Jerusalem i prizna grad kao glavi grad Izraela.

To bi ‘predstavljalo napad SAD na grad i dali bi legitimitet Izraelu nad gradom”, kazao je Hamas u saopćenju u subotu.

Američki mediji su u srijedu naveli da predsjednik Donald Trump planira da orizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Hamas je kazao da bi takav korak SAD-a ‘dao pokriće Izraelu da nastavi sa judaizacijom Jerusalema i protjerivanjem Palestinaca iz grada”, pozivajući arapske i islamske narode da rade na zaustavljanju očekivane američke odluke.

U svojoj predizbornoj kampanji, Trump je obećao da će premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Tokom rata iz 1967. godine Izrael je zauzeo istočnu polovicu Jerusalema, koja je u to vrijeme bila pod kontrolom Jordana, i nastavio ju je pripajati sebi, proširujući izraelski zakon, dovodeći je direktno pod svoju nadležnost, što je protivno međunarodnom zakonu. Izrael je 1980. godine usvojio Jerusalemski zakon, u kojem piše da je “Jerusalem, cijeli i ujedinjen, glavni grad Izraela”, čime je formalizirano pripajanje Istočnog Jerusalema. Vijeće sigurnosti UN-a je reagiralo i donijelo Rezoluciju 478, kojom je ovaj zakon proglašen “poništenim i nevažećim”.

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, zvanično smatra Istočni Jerusalem okupiranom teritorijom. Osim toga, nijedna država na svijetu ne priznaje nijedan dio Jerusalema glavnim gradom Izraela, osim Rusije, koja je tokom ove godine objavila da Zapadni Jerusalem priznaje glavnim gradom Izraela. Od sada su sve strane ambasade u Tel Avivu.

IslamBosna.ba