IslamBosna.ba– Hamas je zabranio svojim zvaničnicima da održavaju sastanke sa bivšim šefrom sigurnosti Muhammedom Dahlanom, nakon pogoršanja odnosa sa pokretom Fetah, prenosi El-Arabi el-Džedid. Lokalni izvori navode da postoje razlike mišljenja unutar pokreta Hamas u vezi s bilo kojim približavanjem bivšim dužnosnikom Fetaha.
Izvori su objasnili da pojedini viši zvaničnici Hamasa vjeruju da bi dobri odnosi sa Dahlanom imali pozitivan utjecaj na Palestince u Gazzi zahvaljujući podršci koju ima od egipatske vlade. Drugi smatraju da Hamas plaća veliku cijenu za koncesije sa svojim nekadašnjim neprijateljem. Pojedini članovi Hamasovog Politbiroa insistiraju da dobri odnosi sa Dahlanom moraju biti balansirani protiv odnosa sa regionalnim snagama koje ga smatraju neprijateljem.
Stoga, odluka Hamasa je ograničila sastanke sa Dahlanom samo na službene odnose, a ne lične kontakte. El-Arabi el-Džedid navodi da bivši sigurnosni šef ima historiju predaje Palestinaca okupacionim vlastima.
Prema izvorima, sporazumi između Hamasa i Dahlana, uz posredovanje Egipta, a koji se odnose na ublažavanje situacije u opkoljenom Pojasu Gazze nisu doslovce ispunjeni. Hamasovi zvaničnici nikada nisu objavili bilo koje obećanje Dahlana i Egipćana, koji podržavaju približavanje s njim, zbog straha da se nikada neće materijalizovati. Upravo se to i dogodilo.

IslamBosna.ba