IslamBosna.ba– Halil el-Haja, član Hammasa i palestinske delegacije u Kairu, kazao je da je izraelska manipulacija riječima dovela da nije došlo do sporazuma o trajnom prekidu vatre.

Govoreći na konferenciji za štampu u eš-Šifa bolnici, el-Haja je kazao da ‘još uvijek postoji realna mogućnost da se postigne dogovor, iako Izrael koristi riječi koje ne odgovaraju suštini naših zahtjeva’.

On je kazao da postoji još uvijek ‘realna šansa da se postigne sporazum’ samo ukoliko Izrael ‘prestane da se igra sa riječima’.

On dodaje: „Mi ne pregovaramo sa običnim protivnikom, mi pregovaramo s neprijateljem koji je sposoban da odugovlači i ostane daleko od istine“.

Palestinska delegacija je pristala da produži prekid vatre kako bi se omogućio nastavak pregovora, te da izvrši dodatni pritisak na okupaciju da odgovore njihovim zahtjevima.

On je naglasio da je palestinski narod uz otpor i njegove zahtjeve, ističući da je palestinska delegacija vjerna svojim zahtjevima i da se drži svog stava da su najvažniji aspekti zaustaviti agresiju i podići opsadu zauvijek.

On je kazao: „Naša poruka je da smo ujedinjeni sve dok su ujedinjena naša djeca, naši političar i naš pokret otpora nakon što smo bili podijeljene u našoj odbrani našeg narod i borbi za oslobođenje“.

„Nismo zainteresirani za sukobe, ali ukoliko nam budu nametnuti mi smo u stanju obnoviti najnasilniji sukob“.

On je kazao da su egipatski posrednici preduzeli hvale vrijedne napore kako bi se došlo do potpunog sporazuma,ali da Hammas neće potpisati sporazum koji neće zadovoljiti potrebe palestinskog naroda.

IslamBosna.ba