IslamBosna.ba– Izraelska vojska je danas navela kako je oborila bespilotnu letjelicu duž južne obale, ovo je pri put da su se izraelske snage susrele sa bespilotnim letjelicama od početka svoje ofanzive na Gazzu od prije sedam dana.

Hammas navodi da je njegovo oružano krilo poslalo nekoliko bespilotnih letjelica na ‘posebne zadatke’ duboko na teritoriju okupirane teritorije, a ovaj korak, ukoliko se potvrdi, značilo bi sofisticiranje Hammasovog arsenala. Iz Brigada Izuddin el-Kassam, oružanog krila islamskog pokreta Hammas, navode da su njihovi inženjeri, zahvaljujući Allahu, uspjeli da proizvedu bespilotne letjelice koje nose simboličan naziv Ebabil i to tri modela zavisno od akcije koju sprovode.

IDF navodi da je bespilotna letjelica došla iz područja Gazze i da je oborena u ponedjeljak u blizini južnog grada Aškelona. Oni navode da pokušavaju locirirati ostatke na području od oko 25 km sjeverno od Gazze, kako bi utvrdili da li je letjelica prenosila eksploziv.

Iz Hammasa navode: “Svaka letjelica koju Hammas uputi na Izrael košta nas 200 dolara a izraelska raketa kojom je obori košta 200.000 dolara”. 

Prema medicinskim službama od početka izraelske ofanzive na Gazzu ubijena su 172 Palestinca- uključujući 29 djece i 19 žena dok je 1.230 osoba ranjeno.

IslamBosna.ba