IslamBosna.ba- Predsjednik Hamasovog Politbiroa Ismail Hanijje poslao je u subotu dopis premijeru Malezije, Mahatiru Muhammedu pozivaju na ozbiljnu akciju na arapskoj, islamskoj i međunarodnoj razini kako bi se kriminalizirao kontroverzni zakon koji Izrael definiše kao isključivo jevrejsku državu.

Hanijje je obavijestio Mahatira Muhammeda o sistemskim napadima izraelske okupacije na palestinski narod, uključujući izgradnju naselja, projekte judaizacije koji su usmjereni na Kuds i Mesdžidu-l-Aksu, nepravednu blokadu Pojasa Gazze i patnju palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Hanijje je naglasio da je zakon blatantna agresija na prava palestinskog naroda i flagrantno kršenje UN rezolucije za povratak ili naknadu palestinskim izbjeglicama.

On je dodao da Hamas vjeruje da palestinski narod ima legitimno pravo da brani svoju zemlju, sveta mjesta i prava, naročito njihovo pravo na povratak i uspostavljanje nezavisne palestinske države sa Kudsom kao glavnim gradom.

Vođa Hamasa je zatražio od premijera Malezije da osudi izraelski rasistički zakon i djeluje direktno protiv takvih zakona koji palestinskom narodu uskraćuju njegova osnovna prava.

Hanijje je naglasio potrebu za međunarodnom akcijom koja je potrebna da bi se suprotstavili pristrasnoj politici SAD i slijepoj podršci izraelskoj priči te da se okonča izraelsko nepoštovanje rezolucija UN-a i međunarodnih konvencija.

On je također pozvao na hitnu i učinkovitu inicijativu podrške Palestincima, sprječavanje njihovog raseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijima iz 1948., Kudsu i Zapadnoj obali, kao i probijanje blokade nametnute Pojasu Gazze koja traje već 12 godina.

IslamBosna.ba