IslamBosna.ba- Iran i Hizbullah su ubili 3.500 Palestinaca u izbjegličkim kampovima u Siriji u posljednjih pet godina, kazao je Ejman Ebu Hašim, predsjednik Općeg odbora za palestinske izbjeglice u Siriji.
“Čak 22.000 Palestinaca se nalazi u zatvorima, dok je više od 500 ubijeno mučenjem, a 1.000 se vodi kao nestalo”, kazao je Hašim za turske dnevne novine Yeni Şafak.
“Izrael je zakleti neprijatelj palestinskog naroda. Međutim, Iran je ubio veći broj Palestinaca u posljednjih pet godina. Čak i na početku građanskog rata u Siriji, izbjeglički kampovi su bile polazne mete Assadovog režima i Irana, stoga su Hul u Hasaki, Jermuk u Damasku, Dera’i, Handaratu, Latakiji gađani od ove dvije strane dok je Jermuk pod opsadom”, kazao je Hašim.

“Od 2013. godine, Jermuk je meta iranskih snaga, dakle, situacija u Jermuku je gora od situacije u Gazzi”, kazao je Hašim.
“S obzirom na njihovu podršku Assadovom režimu, Iran je odigrao igra glavnu ulogu u masakru miliona sunija što je dovelo do 10.000 ranjenih, na hiljade šehida i zatvorenih Palestinaca što ide na ruku cionističkom Izraelu”, kazao je Hašim.
Iran podržava sirijskog predsjednika Bešara el-Assada, nastojeći da ga zadrži na vlasti što je duže moguće ne samo sa logistikom već mu također pružaju sigurnosnu i obavještajnu pomoć.
Dok Iran podržava režim iz zraka i sa zemlje, Hizbullah ima direktnu borbenu ulogu.

IslamBosna.ba