IslamBosna.ba- Zaručnica Džemala Hašugdžija je pozvala muslimane širom svijeta da klanjaju dženaza-namaz u odsutnosti za ubijenog saudijskog novinara.

Hatidže Čengiz je u nedjelju napisala na svome Twitteru nakon što su se pojavili izvještaji da je Hašugdžijevo tijelo rastopljeno u kiselini nakon što je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Pozivam muslimane širom svijeta da klanjaju dženaza-namaz u odsustvu za Džemala Hašugdžija u svim džamijama islamskog svijeta i u Poslanikovoj džamiji u Medini, nakon džuma-namaza ovog petka, 16. novembra. Molim Svemogućeg Allaha, s.v.t., da poveća njegove deredže i uvede ga u Dženetul Firdeves u društvu poslanika,  iskrenih i šehida”, napisala je Čengiz.

Dženaza- namaz u odsustvu (salatul gajb) se klanja za umrlog muslimana kada preseli u određenom području gdje nema ko da mu klanja dženazu ili, kao u ovom slučaju, kada nedostaje tijelo umrlog.

Njezin apel je došao nakon što je prošle sedmice izrazila ‘šok i tugu’ zbog izvještaja da su Hašugdžijeve ubice njegove ostatke bacile u kanalizacioni odvod nakon što su njegovo tijelo raastopili u kiselini.

Ona je kazala da su Hašugdžijeve ubice lišile njegove voljene da mu se obavi dženaza- namaz i da se ukopa u Medini, kao što je to on želio.

U nedjelju, turski novinar je otkrio posljednje Hašugdžijeve riječi, koje su navodno dokumentirane u neobjavljenom audio snimku.

“Gušim se… skinite mi ovu kesu s glave. Ja sam klaustrofobičan”, kazao je Nazif Karaman da su to bile posljednje Hašugdžijeve riječi unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Hašugdži je posljednji put viđen kako 2.oktobra ulazi u saudijski konzulat kako bi podigao neophodna dokumenta za sklapanje građanskog braka sa Čengiz.

Nakon neprestanih negiranja, Saudijska Arabija je na  kraju priznala da je Hašugdži ubijen ‘nakon tuče’ sa osobama unutar konzulata.

Međutim, turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je optužio ‘najviše razine’ saudijske vlade za ubistvo.

IslamBosna.ba