IslamBosna.ba- Ismail Henije, zamjenik predsjednika Hamasovog Politbiroa, kazao je da je izraelska okupacija spalila zemlju i kuće u Gazzi dok Palestinska samouprava (PA) uživa u spaljivanju palestinske djece.
Govoreći pred hiljadama stanovnika Gazze koji su se okupili na dženazi troje djece iz Hindi porodice, Jusra Muhammed ebu Hindi (3), Rahaf Muhammed ebu Hindi (2) i dvomjesečni Nasser Muhammed ebu Hindi, koji su umrli u snu nakon što je svijeća izazvala požar u porodičnoj kući, Henijje je kazao da je njegov pokret dobio mnogo pozva nakon incidenta iz raznih arapskih i muslimanskih zemalja.
“Svi pokušaji zavjerenika nisu uspjeli da se Gazza potčini nakon deset godina opsade i tri izraelska uzastopna rata”.
“Treba li Gazzu, čiji stanovnici žive pod paralizirajućom blokadom, kriviti?, upitao je on implicirajući da Hamas, kao de facto vladajuća stranka, ne može biti odgovorna za energetsku krizu opkoljene priobalne enklave.
“Ko uzima mjesečno 70 miliona dolara poreza iz Gazze? Ko prikuplja porez na gorivo? Ko je odbio da poveća napajanje Pojasa Gazze energijom iz Egipta i odbio da izgradi gasovod koji bi pružio elektrani u Gazzi gas kako bi povećala svoje kapacitete?”, nastavio je Henije, navodeći niz političkih odluka koje je nametnula PA.
Glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Pojasu Gazze, Ešref el-Kudra je također kazao da oni koji su ‘odgovorni za opsadu Gazze’ su također odgovorni i za požar. On je upozorio na moguće slične strahote jer stanovnici Gazze nastavljaju da koriste svijeće i druga alternativna rješenja zbog kontinuiranih isključenja struje.
Henije je također kazao da će njegov pokret platiti troškove liječenja ostalih članova porodice koji su pretrpjeli opekotine, a također stanarinu, životne troškove i ostale potrebe porodice.

Gazza se nalazi usred teške krize kada je riječ o prekidima u napajanju električnom energijom koji traju i do 12 sati dnevno. Nedostatak električne energije ima strašan utjecaj na 1,8 miliona Palestinaca koji žive u priobalnoj enklavi.

Već godinama jedina elektrana u Gazzi radi drastično smanjenim kapacitetom, proizvodeći tek 80 od 300 MW za dnevne potrebe električnom energijom u Gazzi. Uprava za energetiku u Gazzi ovom hroničnom nestašicom električne energije nosi se uvođenjem redukcija u napajanju. U bilo kojem trenutku jedna trećina stanovnika Gazze je bez struje.

IslamBosna.ba