IslamBosna.ba– Zamjenik predsjednika Politbiroa Islamskog pokreta otpora Hamasa, dr. Ismail Henije je kazao tokom posjete palestinskim ranjenicima u Palestinskom medicinskom kompleksu u Gazzi “Gazza nikada neće odustati od svoje uloge u zaštiti Kudsa i Mesdžidu-l-Akse”,
Danas, krv šehida koji su ustali u znak podrške Kudsu i Mesdžidu-l-Aksi će osvijetliti put za oslobođenje palestinskog naroda, kazao je on.

On je naglasio da nastavak agresije nad Mesdžidu-l-Aksom, judaizacija Kudsa kao i planovi za vremensku i prostornu podjelu Mesdžidu-l-Akse će pokrenuti i razljutiti palestinski narod i cijelu naciju.
“Kuds intifada je ušla u treću sedmicu i šalje svoju poruku noževima, praćkama i pojedincima kao popularni djela heorizma, da sveti grad nije samo crvena linija, već fokus sukoba sa okupacijom”, dodao je on.
Uprkos izraelskoj opsadi, zavjerama i ograničenjima Gazza snažno podržava Kuds intifadu, dodao je vođa Hamasa.
“Mi smo u više navrata upozorili međunarodnu zajednicu da će izraelski kontinuirani napadi na Mesdžidu-l-Aksu dovesti samo do velike eksplozije”.
Zvaničnik Hamasa je nastavio: “Mi u Gazzi ponosno selamimo palestinski narod koji se bori na okupiranoj Zapadnoj obali i koji su na rubu umiranja kao šehidi. Selamimo vas i vašu ustrajnost”.
On je također poslao poruku arapskim i muslimanskim zemljama, pozivajući ih da se uključe u borbu odbrane Mesdžidu-l-Akse i prevaziđu međusobne konflikte kako bi podržali Kuds i Mesdžidu-l-Aksu.
Tokom nekoliko posljednjih dana pogranična područja Gazze su mjesto sukoba palestinskih mladića i izraelskih okupacionih snaga.

Od početka intifade u Kudsu izraelske okupacione snage su ubile 33 Palestinca dok je najmanje 1.560 ranjeno.

IslamBosna.ba