IslamBosna.ba- Novoizabrani predsjednik Hamasovog Politibiroa, Ismail Henijje, održao je u srijedu svoj prvi govor nakon preuzimanja mandata u kojem se osvrnuo na sva palestinska pitanja.
Njegovom govoru u Gazzi prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz različitih palestinskih frakcija, kao i druge ličnosti iz političkog, medijskog i vjerskog života.
Henijje je naglasio da se pojačani pritisak na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima mora zaustaviti, opisujući administrativno pritvaranje palestinskih građana kao i parlamentaraca na okupiranoj Zapadnoj obali kao ‘terorizam’.
On je izrazio svoj ponos palestinskim otporom, naročito Izzuddin el-Kassam brigadama, oružanom krilu Hamasa, osuđujući njegovo označavanje kao terorista, pojašnjavajući da pravi terorizam predstavlja izraelska okupacija.
Henijje je osvrćući se na izraelsko-američki projekat koji je usmjeren na likvidaciju palestinskog pitanja, kazao da palestinski narod nikada neće prihvatiti nikakva naselja koja su u suprotnosti sa njihovim pravom povratka i uspostavljanja palestinske države.
Što se tiče Jerusalema i Mesdžidu-l-Akse, vođa Hamasa tvrdi da pokušaji izraelske okupacije da izbrišu islamski identitet el-Akse kroz kontinuirane upade doseljenika i vremensku i prostornu podjelu džamije neće uspjeti.
Henijje je u svom govoru pohvalio čvrstinu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, ‘centar sukoba’ kako je kazao, i onih na okupiranim teritorijima iz 1948. godine koji su stalno podvrgnuti izraelskom terorizmu i rasnoj diskriminaciji.
Po pitanju palestinskih izbjeglica u dijasporu, on je istakao da je pravo na povratak sveto i neotuđivo, apelujući na arapske zemlje u kojima se nalaze palestinske izbjeglice da im pruže pristojne životne uslove.
Govoreći o situaciji u Gazzi, on je snažno osudio nedavne odluke Palestinske samouprave koje su dovele do pogoršanja života u Pojasu Gazze i produbljenju patnji stanovnika koji već 11 godina žive pod blokadom.

Henijje je istakao da su trenutno u toku pregovori sa egipatskim vlastima kako bi se postigla rješenja za krizu u Gazzi, u isto vrijeme uvažavajući ulogu koju je Katar imao u proteklim godinama podržavajući Gazzu na sve načine.
On je predložio političku inicijativu koja predviđa formiranje jedinstvenog političkog programa i nacionalne vlade jedinstva koja će preuzeti svoje obaveze prema palestinskom narodu na Zapadnoj obali i Pojasu Gazze.
Inicijativa također uključujue slobodne i poštene zakonodavne i predsjedničke izbore uz učešće svih stranaka, okončavanje sigurnosne saradnje Palestinske samouprave i Izraela, i uklanjanje svih prepreka za postizanje inicijative, od kojih su najvžnije ukidanje svih kaznenih mjera preduzetih protiv Gazze.
Henijje je izjavio da Hamas nastoji održati dobre odnose sa svim arapskim zemljama, ne miješajući se u njihove unutrašnje sukobe.
Na međunarodnom nivou, vođa Hamasa je zatražio do međunarodne zajednice da ne vjeruje u ‘crnu propagandu’ koju Izrael vodi protiv njegovog pokreta, naglašavajući da je Hamas nacionalni oslobodilački pokret i sastavni dio palestinskog naroda.

IslamBosna.ba