IslamBosna.ba- Zamjenik predsjednika Hamasovog Politibiroa, Ismail Henijje je pozvao palestinski, arapski i islamski narod na ujedinjenje protiv izraelske okupacije.
Tokom bajramske hutbe Henijje je kazao da regionalni i sektaški sukobi i krvavi bombaški napadi imaju za cilj da preusmjere pažnju sa Jerusalema i Mesdžidu-l-Akse.
Ove godine bajram je došao u vrijeme kada se suočavamo sa veoma teškim danima, kazao je Henijje govoreći o bombaškim napadima koji su se dogodili u Saudijskoj Arabiji.
Jerusalem, problem zatvorenika i Palestina su naš kompas koji se ne može promijeniti, naglasio je on.
Henijje je najoštrije osudio krvave napade na Poslanikovu, s.a.v.s., džamiju u Medini kao i na aerodrom u Istanbulu.
S druge strane, viši vođa Hamasa je također istakao da je problem palestinskih zatvorenika na vrhu prioriteta palestinskog naroda.
Palestinski otpor je spreman na novi dogovor oko razmjene zarobljenika, kazao je on, negirajući medijske izvještaje da postoje pregovori sa izraelskim vlastima o razmjeni zarobljenika.
“Mi nikada nećemo prihvatiti bilo kakav dogovor o razmjeni zatvorenika prije nego što se oslobode palestinski zatvorenici koji su oslobođeni ranije tokom razmjene Gilada Shalita”, kazao je on.

Izraelska okupacija nije uspjela da zaustavi Jerusalemsku intifadu, kazao je on, jako pozdravljajući odlučnost palestinskog naroda na Zapadnoj obali, a naročito u el-Haliu.
Henijje je završio zahvaljujući Kataru i Turskoj na djelovanju kako bi ublažili izraelsku blokadu Gazze, i Egiptu na otvaranju Refah prelaza.

IslamBosna.ba