IslamBosna.ba- Ismail Henijje, zamjenik predsjednika Hamasovog Politbiroa kazao je da Turska nastoji s punom odlučnošću i osjećajem odgovornosti da podigne blokadu Pojasa Gazze.
Turska i izraelska delegacija pregovaraju o ponovnom uspostavljanju bilateralnih odnosa koji su dovedeni na najnižu tačku nakon što su izraelske vojne snage izvršile napad na humanitarni konvoj koji je plovio za Gazzu ubivši devet turskih državljana na brodu Mavi Marmara.
Turska je postavila tri preduslova za ponovno uspostavljanje odnosa između Ankare i Tel Aviva – izvinjenje izraelske vlade, nadoknada porodicama žrtava sa Mavi Marmare i podizanje blokade Pojasa Gazze.
Izrael se saglasio sa prva dva uslova, međutim pregovori oko trećeg uslova su još uvijek u toku. U međuvremenu, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izjavio da će sporazum između dvije zemlje biti ‘uskoro’ potpisan.

Tehnokratski timovi s obje strane pregovaraju o tom pitanju, a izvori navode da Izrael neće podići blokadu dok Turska insistira da otvore luku i dozvole ulaz turske robe u grad.
Ismail Henijje je kazao da luka u Gazzi je od vitalne važnosti za Palestince u Pojasu. On je dodao da bi otvaranje luke značilo okončanje blokade.
“Turska i Palestina imaju historijske odnose. Mi smo ponosni na naše odnose sa Turskom. Ti odnosi su se znatno razvili u posljednjih deset godina. Turski narod želi da vidi nezavisnu Palestinu i zbog tog cilja oni nam pomažu u svakom sektoru- ekonomskom, političkom i finansijskom”, kazao je Henijje.
Vođa Hamasa je kazao da je Turska preduzela velike napore da uspostavi islamske osnove u Kudsu.

“Mi imamo puno povjerenje u Tursku. Izražavam svoju zahvalnost Turskoj i njenim građanima”, kazao je Henijje.
Što se tiče Tursko- izraelskih pregovora, Henijje je naglasio da Turska ide strateškim putem i da vjeruje da Turska neće odustati od podizanja blokade.
On je kazao da Hamas ne održava sastanke sa Izraelom ali da Turska ima pravo da ugovara sastanke sa bilo kojom zemljom.
Henijje je kazao da je Ankara jača za pregovaračkim stolom. Turska vidi problem Gazze kao humanitarnu i islamsku dužnost.
“Uvjereni smo da će ovi pregovori barem ublažiti blokadu ukoliko je ne podignu u potpunosti”.
On je dodao da luka u Gazzi igra ključnu ulogu za život stanovnika Gazze i njeno otvaranje značilo bi ukidanje blokade za Palestince u gradu.
On je kazao da su uprkos višegodišnjoj izraelskoj blokadi grada uspjeli provesti brojne projekte za građane. “Veliki broj škola, bolnica, ulica, univerziteta i stambenih područja je izgrađeno. Iskoristili smo svaki dinar da služimo našem narodu. Da smo imali luku i aerodrom mogli smo sprovesti veće projekte”, dodao je on.

IslamBosna.ba