David Irving, kontroverzni britanski historičar osuđen 2006. u Austriji zbog nijekanja holokausta, kreće na turneju po logorima smrti i drugim nacističkim stratištima u Poljskoj. U svojoj knjizi ”Hitler’s War” Irving tvrdi da nacistički diktator nije znao za masovna pogubljenja Židova sve do 1943. te da nikad nije naredio holokaust.

“Trenutno sam u Varšavi i ne mogu govoriti o svojoj ruti iz sigurnosnih razloga, kao što sigurno razumijete”, izjavio je Irving za AFP. “Bit ću u Poljskoj sljedećih devet dana”, kazao je na početku obilaska na koji vodi zainteresirane turiste uz stručno vodstvo.

U brošuri objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici Focal Point Publications, Irving naziva turneju “nezaboravnim putovanjem” i prilikom da se vidi “prava povijest”. Cijena je 1.707 funti, a navodno je bilo toliko zainteresiranih da ih je Irving dio morao odbiti.

Preživjeli iz holokausta i skupine za borbu protiv rasizma protestovale su protiv Irvingove turneje pozivajući poljske vlasti da mu zabrane posjetu.

Hina

Leave a Reply

*

captcha *