IslamBosna.ba– Libanske novine el-Ahbar, koje pripadaju šiijskom terorističkom pokretu Hizbullah, oštro su napale islamski pokret otpora Hamas zbog njegovog stava u pogledu masakra koji pripadnici ove, ali i drugih šiijskih terorističkiih organizacija vrše u Halebu.

Hamas je prije dva dana izdao saopćenje u kome je osudio “sve aktivnosti ubijanja i istrebljenja nedužnog i nevinog stanovništva Haleba” izrazivši svoju solidarnost sa žiteljima ovog opsjednutog grada.

Šiijski medij el-Ahbar optužio je Hamas da je krilo pokreta Muslimanska braća i da je izvršio niz hapšenja u pojasu Gazze zadnjih dana.

El-Ahbar ističe da je ovakvo saopćenje Hamasa zapravo “jedan od vidova i stavova pokreta Muslimanske braće i blizak je selefijskom pogledu na dešavanja, a, isto tako, predstavlja neprijateljstvo prema sirijskoj državi”, pritom misleći na režim Beššara el-Asada. Šiijski list je također oštro napao Hamas optuživši ga “da se miješa u unutarnje stvari jedne arapske zemlje” uprkos tome što je Hamas često isticao da se ne miješa u unutarnje stvari niti jedne zemlje.

List prenosiizjavu i visokog zvaničnika Hamasa, Halila el-Hajja, člana Hamasovog Politbiroa, koji je izjavio: “Ne možemo šutjeti na ono što se događa u Halebu, ne možemo šutjeti na ubijanje sunijske djece, žena i muškaraca u Halebu, režim ne može više ustrajati u ovim zločinima.” List je, također, aludirao i na izjavu predsjednika Hamasovog Politbiroa, Halida Miš’ala, koji je kazao “da se zbog ovoga u Halebu naše lubine cijepaju.”

Hamasu se zamjera što je u Gazzi pokrenuo široku akciju hapšenja novinara i aktivista koji podržavaju genocid u Halebu, među kojima je bio i dopisnik lista el-Ahbar, kao i brojni aktivisti koji su javno izražavali podršku šiijskim milicijama u napadu na Haleb.

Drugi libanski list es-Sefir, također blizak ovom terorističkom pokretu, napao je Hamas zbog navode umiješanosti u borbe u Siriji, navodeći da je Hamas, kao dio svjetske organizacije Muslimanska braća, osnova nekoliko vojnih odreda u Siriji i pružao im logističku podršku, a također i slao svoje komandose, koji su vodili obuku pripadnika tih odreda, koji se bore protiv Assadovog režima.

IslamBosna.ba