Snijeg i niske temperature, koje su posljednjih dana zahvatile istočnu Evropu, odnijele su dosad najmanje 20 života. Policija u Poljskoj je saopštilo da se 10 lica smrzlo tokom vikenda kada se temperatura spustila do 27 stepeni ispod nule. Ova je inače jedna od najhladnijih zima u toj zemlji, koja je dosad odnijela ukupno 46 života, prenose novinske agencije.

U Češkoj Republici jedan 26-godišnji mladić nađen je mrtav kod mjesta Opava. Policija je saopštila da su tokom vikenda u Litvaniji zbog hladnoće umrla najmanje tri lica. Bugarska se pet dana suočava sa olujnim vijetrom i snijegom koji je već odnio pet života. U mnogim mijestima proglašeno je mobilno stanje, na pojedinim putevima saobraćaj je poremećen. Visoki snijeg je izazvao kvarove na dalekovodima pa su pojedina naselja povremeno bez struje.

Sniježno nevrijeme je posljednjih dana teško pogodilo i Rumuniju u kojoj je angažovana i armija koja pomaže zavejanim građanima. Nevrijeme je dosad odnijelo četiri života. Zemlja se povremeno suočava i sa prekidima u saobraćaju pogotovo na planinski i lokalnim putevima, prenose agencije. Snijeg i olujni vjetar pogodio je i Srbiju gdije su posljednjim izveštajima stradala tri lica. Sa snijegom i niskim temperaturama suočavaju se i žitelji Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Metereolozi predviđaju sniježne padavine i dalji pad temeprature tako da se u pojedinim dijelovima regiona i dalje očekuje “sibirska zima” kakva se ne pamti već godinama. U mnogim mijestima temperatura se već skreće oko 20 stepeni ispod tačke mržnjenja.

 

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *