IslamBosna.ba- Prije nekoliko dana u Istanbulu je završena Generalna skupština Svjetske unije islamske uleme, najbrojnijeg udruženja islamskih učenjaka i mislilaca, na kojoj je prisustvovalo više hiljada uglednih islamskih učenjaka. Na ovom zasijedanju ulema je dala povjerenje i po četvrti put konsenzusom izabrala šejha dr. Jusufa el-Karadavija za predsjednik Unije. Izabrana su i tri dopredsjednika, kao i trideset članova Vijeća povjerenika Unije.

Ono što nakon ove Skupštine privlači pažnju jeste reagovanje nekih medija u arapskom svijetu, koji su ovaj skup proglasili paravanom za organizovanje tzv. Ihvanijske internacionale, odnosno, svjetskog kongresa članova pokreta Muslimanske braće.

U informacijama koje  eš-Šark el-Awsat prenosi od „pouzdanog bezbjedonosnog izvora“ cilj ovog kongresa nije bio okupljanje uleme, već paravan za susret vođa pokreta Muslimanske braće kako bi koordinisali svoje aktivnosti nakon dešavanja u Egiptu u protekloj godini.

Prema pisanju ovog lista, glavni „argument“ takvog zaključivanja jeste učešće nekih islamskih alima na ovom skupu, a koje list povezuje sa Pokretom. Među njima se spominje šejh dr. Ali es-Sallabi, poznati historičar i učenjak porijeklom iz Libije. List za njega navodi „da je on jedan od libijskih vođa Muslimanske braće čiji uticaj je značajan, ali i koji ima jake veze sa islamskim političkim pokretima.“ Zatim, list spominje i Assama el-Bešira, sudanskog učenjaka, zatim Ibrahima ez-Zejjata, jednog od vođa egipatskog Pokreta nastanjenog u Njemačkoj, koji je ujedno i zet prethodnog turskog islamskog vođe Nedžmetina Erbakana. Još jedan od „argumenata“ „internacionalne ihvanijske zavjere“ jeste i to što su u sklopu Vijeća povjerenika izabrani i šejh Safvet Hidžazi i šejh Sallah Sultan, koji se nalaze u egipatskom zatvoru već godinu dana. Također, u Vijeće povjerenika, na prijedlog šejha Jusufa el-Karadavija, izabran je i dr. Selman el-Auda, koji zbog zabrane napuštanja Saudijske Arabije nije mogao prisustvovati Skupštini.

Medijima, kao i vlastodršćima u arapskom svijetu je veoma teško shvatiti da je pokret Muslimanske braće pokret koji svoju tradiciju baštini već 80 godina, koji djeluje na svim poljima, posebno polju obrazovanja i nije nimalo čudno da najveći alimi ovog ummeta, u prošlosti, ali i u sadašnjosti su pripadali i pripadaju plemenitoj ideji ovog pokreta.

IslamBosna.ba