Gradske vlasti Banje Luke planiraju izgradnju spomenika "palim borcima RS" pored džamije Ferhadija.
Rekonstrukcija džamije: U blizini predviđen sporan objekt

Gradske vlasti Banje Luke planiraju izgradnju spomenika "palim borcima RS" pored džamije Ferhadija, potvrđeno je jučer "Dnevnom avazu". Zamišljeno je da bude izgrađen na zelenoj površini ili udaljen 50 do 70 metara od džamije.

Tragom najava o izgradnji, Islamska zajednica Banje Luke upozorila je Komisiju za nacionalne spomenike BiH, s obzirom na vrijednost Ferhadije, da se radi o objektu svjetske baštine koji uživa punu zaštitu UNESCO-a, pa i u smislu okolne infrastrukture.

Predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka Kasim Mujičić dodaje da IZ nema ništa protiv izgradnje spomenika, ali ističe da je sporna lokacija. Ta građevina bi ugrozila, odnosno, zaklonila zdanje džamije Ferhadije, a time bi bila narušena odredba o položaju svjetski zaštićenih arhitektonskih veličina.

Advokat Vakufske direkcije IZBiH Esad Hrvačić jučer je za naš list rekao da će Vakufska direkcija provjeriti inicijativu Boračke organizacije RS (BORS) i Grada Banje Luke te preduzeti sve zakonske mjere kako bi se namjera spriječila. On je naveo da će, ukoliko ustanove da je zemljište na kojem će se graditi spomenik bilo vakufsko i prije nacionalizacije, opet iskoristiti zakonski okvir i spriječiti izgradnju spomenika na predviđenoj lokaciji.

Podzemne garaže

Nacrtom Regulacionog plana Skupštine Grada Banja Luka planirano je i da se pored Ferhadije izgrade i osmospratnice, dok se uz džamiju Arnaudiju, koja je također pod zaštitom države, predviđa podizanje najmodernije i najveće fiskulturne sale i podzemnih garaža. Islamska zajednica smatra kako je nedopustiva namjera da se i na mjestu gdje se stoljećima nalazi nekoliko harema prostiru putevi za stambena naselja.

Druga lokacija

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da je ova organizacija htjela na drugoj lokaciji graditi spomenik kako bi bio bliže centru grada, ali da je Grad Banja Luka lokaciju pored Ferhadije prepoznao relevantnom. Ćurguz najavljuje da će gradnja spomenika početi nakon reguliranja administrativno-pravnih procedura.

Izvor: Avaz
 
 

Leave a Reply

*

captcha *