Premijer Mark Rute je također najavio strožija pravila za imigrante i azilante koji čekaju holandsko državljanstvo, a koji će u budućnosti morati da pokažu svoja primanja i dokaz da nisu dobili finansijsku pomoć ili uživali neke beneficije u posljednje tri godine.  

Reputacija Holandije kao zemlje koja je otvorena za imigrante se drastično promenila u poslednjih deset godina, što reflektuje zabrinutost glasača oko sve većeg broja muslimanskih imigranata, piše agencija Reuters.

“Vlada vjeruje da je nošenje odjeće koja potpuno, ili skoro u potpunosti, pokriva lice suštinski u suprotnosti sa javnim životom”, saopštila je vlada u petak. “Odjeća koja prekriva lice sprečava to i protiv je principa jednakosti između muškarca i žene, posebno žene”.

Mjera će se odnositi na nošenje burke u javnom prijevozu, u školama i bolnicama, u javnim zgradama i mjestima kao i na ulicama i trgovima. Burku također neće smeti da nosi žena koja traži ili obavlja posao van svog doma. U Holandiji se već tri godine ne sme šetaju ulicom s pokrivenim licem, pa su tako zabranjene i fantomke. Holandski zakon također nalaže da motoristi moraju odmah da skinu kacigu kada zaustave motor.

Posljednje mjere pokazuju sve veći uticaj populističkog političara Geta Vildersa, čija anti-islamska i anti-imigraciona Slobodarska partija je treća po snazi u parlamentu. Vilders je pristao da podrži manjinsku koaliciju u vladi u zamjenu za strožije mjere protiv Islama i imigranata koji ne dolaze iz zapadnih zemalja.

Vladajuća koalicija liberala i hrišćanskih demokrata se već suočava sa oštrim sa otporom Vilderskove partije oko podrške za plan spasavanja evrozone i mora da nastavi da ispunjava njihove zahtjeve kako bi usvojila krucijalne budžetske rezove.

Holandske vlasti su navele da ne smatraju da je zabrana prekirvanja lica ograničavanje vjerskih sloboda, ali čak i da je to slučaj, “to je neophodno i opravdano u interesu zaštite karaktera i načina života u Holandiji”, navode vlasti. Prijedlog će prvo biti predstavljen državnom savjetu, administrativnom sudu a potom i parlamentu.

Iako još nije poznato kada će zakon stupiti na snagu, Vilders je izjavio da se nada da će zabrana biti uvedena ove ili sljedeće godine. Još nije određena visina kazne, ali se govori da bi mogla biti do 380 evra.

Odjevni predmeti kao što je nikab, koji ostavlja oči otkrivene, i burka, koja prekriva cijelo lice sa mrežom kod očiju, se daleko rjeđe viđaju na holandskim ulicama u poređenju sa muslimanskim maramama koje ostavljaju izloženo lice žene. Prema nekim istraživanjima, u cijeloj Holandiji, gdje živi 16 miliona stanovnika od čega milion muslimana, tek oko 150 žena nosi burku.

Holandija će tako uskoro postati treća zemlja EU, nakon Francuske i Belgije, koja zabranjuje muslimansku burku. Francuska je uvela zabranu burki prošle godine a u petak je tamošnjim muslimanima zabranila molitvu van džamija.

(enovinecom/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *