IslamBosna.ba-Desničarski holandski političar Geert Wilders je pozvao na prisilno premještanje Palestinaca iz njihove domovine u Hašemitsku kraljevinu Jordan kao alternativu američkom ‘Sporazumu stoljeća’.  Premještanje je poznati cionistički eufemizam za prisilno protjerivanje i etničko čišćenje.

Wilders je ovo kazao jučer kao odgovor na radionicu “Mirom ka prosperitetu’ koja se održala u Bahreinu. Radionica je organizovana kako bi se razgovaralo o ekonomskim aspektima ‘Sporazuma stoljeća’, dugogodišnjeg plana kojeg zagovaraju dvojica viših savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegov zet Jared Kushner i bivši advokat Jason Greenblatt.

“U Haagu jedva da postoji bilo kakav interes za ovaj Trumpov projekt”, kazao je Wilders lokalnim novinarima. “Moj plan, Wildersov plan, je bolji plan, sve Palestince vratiti u Jordan”. On je čak i tvrdio ‘Jordan je Palestina’ i da bi promjena imena Kraljevine u Palestina ‘riješilo sukob na Bliskom istoku i pružilo Palestincima alternativnu domovinu’.

Krajnje desničarski ekstremista je, također, tvrdio da u Evropi ima malo podrške američkom sporazumu, koji je on nazvao ‘Marshallov plan’ koji bi trebao okončati beskrajnu palestinsku jamu u koju UN uzalud ulaže novac već 60 godina. Marshallov plan je bila američka inicijativa vrijedna više milijardi dolara kako bi se obnovila Evropa nakon Drugog svjetskog rata.

Wilders, također, tvrdi da većinu novca za ‘Sporazum stoljeća’ trebaju izdvojiti bogate arapske zemlje, nijedna arapska zemlja još nije obećala da će ga finansirati.

Holandski političar ima dugu historiju ovakvih ekstremnih pogleda. Godine 2006. osnovao je Stranku za slobodu (PVV) u svojoj domovini, Holandiji, na čijem čelu je i dalje. Na općim izborima 2017. godine, PVV je postala druga po veličini strana u holandskom parlamentu, što je izazvalo zabrinutost zbog porasta desničarskih stavova širom Evrope. Međutim, pretrpio je neugodan poraz na ovogodišnjim izborima za evropski parlament gdje nije uspio da osvoji nijedno mjesto iako je pokušao da uskladi svoju strategiju sa drugim krajnje desničarskim političarima poput Marine Le Pen, Francuska, i Mattea Salvinija, Italija.

Wilders je možda najpoznatiji zbog svojih islamofobičnih i antiimigracionih komentara. Naprimjer, 2016. godine proglašen je krivim zbog diskrimacije zato što je pitao pristalice svoje stanke da li žele ‘manje ili više Marokanaca u (svome) gradu i Holandiji’. Kada su njegove pristalice skandirale ‘Manje! Manje! Manje!’, Wilders je odgovorio: “Pobrinuti ćemo se za to!”. Trenutno je podnio žalbu na presudu i kazao je Žalbenom sudu u Haagu ranije ovog mjeseca da je ‘samo postavio pitanje na koje bi pola Holandije odgovorilo sa ‘da'”.

Kao što je ovih dana i moderno, Wilders je, također, iskazao svoju podršku Izraelu, što kritičari smatraju jako čudnim s obzirom da se desničarska ideologija krije iza Holokausta i ubijanja Jevreja i drugih manjina. Ipak, 2015. godine pojavio se na događaju njemačke krajnje desnice, antiislamskog pokreta Pegida, govoreći masi “Pogledajte Izrael, učite od Izraela… Izrael je svjetionik slobode i napretka u regiji islamske tame…”.

IslamBosna.ba