IslamBosna.ba– Bert Koenders, holandski ministar za vanjske poslove, izjavio je u petak da sirijskom predsjedniku Bešaru el-Assadu treba biti suditi Međunarodni krivični sud (ICC) u Den Hague.
Nakon sastanka u petak sa češkim kolegom, Lubomirom Zauraelkom, u Pragu, Koenders je optužio Assada za ubistvo na hiljade svojih sunarodnjaka i tvrdi da mir u Siriji nje moguće postići bez ostavke sirijskog predsjednika.

Holandija je s prvim januarom 2016. godine preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Rotirajuće predsjedavanje EU Holandija je preuzela  od Luksemburga, a 1. jula predat će ga Slovačkoj, koju će potom naslijediti Malta.
Koenders je dodao da najnovija situacija u Siriji pokazuje da je međunarodna zajednica napustila Sirijce i da ne sarađuje sa njima.
On je također optužio međunarodnu zajednicu da nije uspjela da pronađe rješenje da zaustavi stradanje izbjeglica i pozvao je međunarodu zajednicu da napravi okvir ‘u sklopu kojeg će sami akteri doći do rješenja”.
“Svako ko ima toliko krvi na rukama mora odgovarati pred sudijom. Sa Assadom na vlasti nema šanse da se dođe do mira u Siriji. Znam tačno ko je odgovoran za velike migracijske valove u ovom trenutku i to je niko drugi do Assad”, kazao je on.
On je sugerirao da se na regionalne aktere poput Saudijske Arabije i Irana mora izvršiti pritisak za pregovaračka probleme, rekavši da međunarodna zajednica može postići dogovor po ovom pitanju ukoliko bude imala pozitivan pristup, dajući primjer klimatskog sporazuma iz Pariza i dogovora o iranskom nuklearnom programu.
On je istaknuo razgovore o rješavanje krize u Siriji i kazao je da Rusija mora pomoći međunarodnoj zajednici.
“Ali, iluzorno je misliti da će se održavanjem diktatora na vlasti postići veća stabilnosti i manje izbjeglica. Ključno pitanje za Evropu je da li želimo izvoziti stabilnosti, ili uvoziti nestabilnost”. On je naglasio da ‘istinsko partnerstvo’ između EU i zemalja koje su primile milione izbjeglica.

IslamBosna.ba