IslamBosna.ba- Rano u srijedu se pojavio video snimak koji pokazuje holandskog parlamentarca Tunahan Kuzua, kako noseći bedž palestinske zastave na reveru, drži ruke iza leđa dok mu se približava izraelski premijer Benjamin Netanyahu kako bi se rukovao.

Nakon što mu Kuzu nije htio uzvratiti pozdrav, izraelski premijer je samo slegnuo ramenima.

Uoči posjete izraelskog premijera Holandiji ove sedmice, bivši holanski premijer Dires van Agt je u televizijskom intervjuu za nacionalnu televiziju NPO1 izjavio da je Netanyahu ‘ratni zločinac’ kojeg treba ‘odmah’ poslati na Međunarodni sud za ratne zločine.
“Okupacija i ekspanzija… gradnja naselja na okupiranim teritorijama, ovo je, prema Rimskom statutu, na kojem je Međunarodni sud baziran, ratni zločin”, kazao je Van Agt.

Netaynahuova posjeta je izazvala proteste u ovoj sjevernoj evropskoj zemlji.

Kuzu je na svom Facebooku napisao da je “crveni tepih postavljen” za Netanyahua dok se zaboravlja krvoproliće u Gazi.

“Dok su ulice Gazze bile crvene od krvi, koja je prolivena iz vena djece u ljeto 2014. godine, ovdje se prostire crveni tepih. To ne zaslužuje rukovanje već podsjećanje na #FreePalestine“, napisao je Kuzu.

Izraelska PR mašinerija je pokušala brzo da prikrije sramotu te u video snimku koji je objavio Ured izraelskog premijera na YouTubeu ovaj potez nije prikazan, ali se na internetu pojavio snimak odbijanja rukovanja.

Tunahan Kuzu je holandski političar i bivši savjetnik turskog porijekla. On je bivši član Radničke stranke (PvdA). Od 20. septembra 2012. godine nalazi se u holandskom parlamentu. Od 13. novembra 2014. godine, Kuzu i Seldžuk Ozturk su napustili Radničku stranku i formirali Grupu Kuzu/Ozturk., a od 18. novembra 2014. godine je vođa grupe u parlamentu.

 IslamBosna.ba