IslamBosna.ba- Holandski premijer Mark Rutte kritikovao je holandske muslimane koji nailaze na probleme u integracijama, opisujući ih kao “strance koji ne cijene holandske vrijednosti”, ponudivši im da biraju “ili će biti uz Holandiju ili protiv nje”. Njegove riječi su izazvale žestoke reakcije.

On je u razgovoru za jedan holandski list kazao da “holandski ustav daje pravedne šanse svima, da država odvaja vjeru od politike i poštuje prava izražavanja” ali da se društvo nalazi u opasnosti da mora odustati od ovih vrijednosti, kada je u pitanju odnos Holanđana prema “strancima.”

On je dodao: “Oni se trebaju zapitati da li žele ostati u Holandiji. Ukoliko žele otići, mi ih nećemo spriječavati, ali ako žele ostati, onda mogu postići visoke ciljeve, mogu biti i gradonačelnici Amsterdama” aludirajući na marokansko porijeklo sadašnjeg gradonačelnika.

Premijer Holandije je istakao da će politika integracije u narednih trideset godina biti pojačana, upozorivši turske i marokanske migrante u zemlji da “Holandija nije restoran pa možete birati koji ćete zakon uzeti i sprovoditi, a koji nećete.”

Ove izjave su se poklopile sa početkom predizborne kampanje njegove Liberalno-narodne stranke, koja pokušava pridobiti desničare.

U Holandiji, prema zvaničnoj statistici, živi oko 385 hiljada stanovnika marokanskog porijekla dok broj stanovnika turskog porijekla iznosi skoro 400 hiljada, što Turke stavlja na treće mjesto po brojnosti u državi od 17 miliona stanovnika.

IslamBosna.ba