Boris Tadić i Jadranka Kosor tim su povodom dobili službene dopise od bugarskog premijera Bojka Borisova.

Borisov je pozvao srpskog predsjednika i hrvatsku premijerku da s udjelima od jedan, jedan i po ili dva posto sudjeluju u projektu NE Belene, objavila je novinska agencija Novinite. Borisov je o projektu gradnje nuklearne elektrane na Dunavu već razgovarao sa srpskim predsjednikom.

Tadiću i Kosorici bugarski premijer dao je rok do 13. novembra da mu odgovore jesu li zainteresirani za preuzimanje malog udjela u budućoj nuklearnoj elektrani. Srbija će ponudu vjerojatno prihvatiti. "Mi pozitivno gledamo na sve regionalne projekte. I mi smo predlagali zajedničku regionalnu strategiju za razne energetske projekte. Ali ne možemo se konkretno izjasniti dok ne dobijemo službenu ponudu iz Bugarske", kažu u srpskom Ministarstvu energetike.

Prema riječima bugarskog premijera, "udio Hrvatske i Srbije učinio bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano". NE Belene trebala bi graditi ruska državna firma Atomstrojeksport iako još nije postignut dogovor oko cijene.

Index

Leave a Reply

*

captcha *