IslamBosna.ba– Vlada Jemena u subotu je formirala panel za istragu izvještaja o tajnim zatvorima u Jemenu gdje su zatvorenici mučeni.
Panel će za dvije sedmice podnijeti izvještaj premijeru Ahmedu Ubejdu bin Dagru o navodnim tajnim zatvorima u područjima preuzetih od Husa, prema zvaničnoj novinskoj agenciji Saba.
Ovaj potez je došao nakon što je Human Rigths Watch (HRW) optužio Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da vode dva neformalna zatvora u Jemenu.
HRW navodi da je UAE pružala podršku jemenskim snagama koje su ‘samovoljno hapsile, mučile, zlostavljale te uzrokovale da prisilno nestane na desetine osoba tokom operacija sigurnosti’.

Grupa je dokumentovala slučajeve 49 osoba, uključujući i četvero djece, koji su u proteklim godinama arbitrarno zadržali ili prisilno nestali u provincijama Aden i Hadramaut.
“Nije efikasno boriti se protiv ekstremističkih grupa poput El-Kaide ili IDIŠ-a tako što će na desetine mladića nestati i stalno povećavati broj porodica kojima su najbliži ‘nestali’ u Jemenu”, kazala je Sarah Leah Whitson, direktor HRW za Bliski istok.

“UAE i njeni partneri bi trebali zaštititi prava zatvorenika u svojim sigurnosnim kampanjama ukoliko im je stalo do dugoročne stabilnosti Jemena”.

Od 2014. godine Jemen je u civilnom ratu nakon što su Husi preuzeli veliki dio zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.
Sukob je eskalirao nakon što su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici pokrenuli masovnu zračnu kampanju naredne godine kako bi preokrenuli vojnu dobit Husa i postavili vladu koju podržava Saudijska Arabija.

IslamBosna.ba