“Vlajki je odmah po stupanju na dužnost izlagao vlastite ekstremne stavove, koji ne samo da ne odražavaju stajališta i interese hrvatskog naroda, nego ih i grubo vrijeđaju. Njegovi istupi u javnosti usmjereni su na provociranje sukoba, potkopavanje mirovnih procesa i napora međunarodne zajednice da se u BiH izgradi međusobno povjerenje naroda i građana i njezino priključenje slobodnom, demokratskom svijetu”, ističe se u priopćenju HSS-NHI-a.

Iz te stranke navode kako je Vlajkijevo ponašanje nedopustivo te da je njegova nazočnost na skupu podrške Ratku Mladiću velika uvreda žrtvama.

“Tražimo od Vas, kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i garanta Daytonskog mirovnog sporazuma de iskoristite svoje bonske ovlasti i smijenite Emila Vlajkija, potpredsjednika RS, jer taj čin, kao i njegove ostale izjave koje raspiruju mržnju, ugrožavaju mirovni proces, vrijeđaju hrvatske žrtve koje su stradale u proteklome ratu, njihove obitelji, Hrvate u BiH te Vaš i dignitet cjelokupne međunarodne zajednice”, navodi se u zahtjevu HSS-NHI-a.

Iako Emil Vlajki nije izabran glasovima hrvatskog naroda, njegova ustavna dužnost je da štiti njihovu jednakopravnost, a ne raspršuje mržnju, koja ne šteti samo Hrvatima u BiH, nego i ostalim konstitutivnim i drugim narodima BiH, priopćeno je iz HSS-NHI-a.

(Fena)

Leave a Reply

*

captcha *