Za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH stiglo je pet kandidatura i sve su proglašene službenim, a kandidatima je određen rok da do sutra predaju svoje programe rada, što zapravo znači da njihova predizborna kampanja počinje. Nakon Bajrama bit će određen datum zasjedanja Sabora Islamske zajednice i svaki kandidat za reisa dobit će priliku sabornicima predstaviti svoj plan i program rada tijekom sedmogodišnjeg mandata.

 

Nakon toga, Sabor će utvrditi trojicu kandidata, a tko će biti novi reis, znat će se u listopadu. Aktualnom poglavaru Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Ceriću mandat istječe 19. studenog.

Ugled i autoritet

Listu kandidata za reisu-l-ulemu službeno je evidentirala Komisija za izbor. Muftiju tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića kandidiralo je 11 izbornih okruga, a muftiju zeničkog Ejuba ef. Dautovića tri izborna okruga. Nusret ef. Avdibegović, muftija travnički, dobio je  kandidature iz četiri izborna okruga, muftija sarajevski Husein ef. Smajić iz tri, a Halila ef. Mehtića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, kandidiralo je pet izbornih okruga.

 

Prema svim procjenama, prije svega dobro upućenih u zbivanja unutar Islamske zajednice, glavni kandidat za novog reisa je Husein Kavazović, slijedi ga Halil Mehtić, a u vodećoj trojci mogao bi biti i Nusret Avdibegović, piše Dnevni list.

 

Husein Kavazović uživa veliki ugled i autoritet u Islamskoj zajednici i među vjernicima, i smatra se da će voditi drukčiju politiku od one koju vodi Mustafa Cerić, zapravo puno umjereniju. Posebno je omiljen kod povratnika u istočnu Bosnu i Podrinje, stalno je među njima i aktivno se bori za njihova prava. Kavazović je rođen prije 48 godina u Gradačcu. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, u Sarajevu je završio Gazi Husrev-begovu medresu. Od 1985. do 1990. godine studirao je šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Po okončanju studija, vraća se u Gradačac gdje je radio kao imam. Odlukom Sabora Islamske zajednice u BiH 1993. godine izabran je za muftiju tuzlanskog. Nedugo poslije preuzimanja te dužnosti, s izaslanstvom okruga Tuzla otputovao je u Zagreb na razgovore s predstavnicima vlasti Hrvatske i Veleposlanstva BiH o humanitarnoj pomoći građanima tuzlanskog okruga. Po povratku iz Hrvatske, kompletno tuzlansko izaslanstvo je uhićeno i odvedeno u zatočeništvo u logor HVO-a u Konjicu. Kavazović je ostao najduže u zarobljeništvu.

 

Sarajevski odvjetnik Damir Alagić prije mjesec dana podnio je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 14 pripadnika HVO-a, Sigurnosno-informativne službe (SIS) i Službe državne sigurnosti (SDS) zbog, kako je naveo, nezakonitog uhićenja i odvođenja u logor članova izaslanstva tuzlanskog okruga.

Ni potvrde ni demantija

Aktualni reis Mustafa Cerić, bar za sada, javno ne otkriva svoje planove i namjere nakon što mu 19. studenog istekne mandat i preda dužnost novom reisu. Priča se da bi mogao otići iz BiH i zauzeti funkciju glavnog tajnika Organizacije islamske konferencije (OIC). On sam takve informacije niti potvrđuje niti demantira.

 

Također, u krugovima bliskim vrhu Islamske zajednice može se čuti da neće biti iznenađenje ako se Cerić politički aktivira tako što će pristupiti nekoj od stranaka i početi se pripremati za opće izbore 2014. godine kada bi se navodno mogao kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. On sam je nedavno izjavio da će “nastaviti raditi za islam, za svoj narod, svoju Bosnu i svoju Hercegovinu”:

 

– One koji su mislili da je završetak mog drugog mandata kraj želim izvijestiti da je ovo tek početak mog rada na tri vrijednosti za koje živim. To su islam, bošnjački narod i moja Bosna, moja domovina, objavio je Mustafa Cerić.

(pogledba)

Leave a Reply

*

captcha *