No, centrističko desna holandska vlast tvrdi kako ta zabrana nije vjerski motivirana, pa će uz burku i nikab na javnim mjestima biti zabranjeno nošenje i “fantomki”, skijaških maski i kaciga sa spuštenim štitnikom. “Kada se sretnu ljudi moraju imati mogućnost vidjeti jedni druge”, napisalo je u priopćenju holandsko ministarstvo unutarnjih poslova, piše Reuters.

Francuska već uvela zabranu, najavili je Italija i Belgija

Parlamentu će zakon biti poslan sljedeće sedmice, a kazna za njegovo kršenje bit će 390 eura. Predsjednik desničarske i antimuslimanske Slobodarske stranke Geert Wilders je oduševljen ovom odlukom vlade. “sjajna vijest: U Holandiju se napokon uvodi zabrana nošenja burke. Prijedlog je prihvatilo ministarsko vijeće”, napisao je Wilders na Twitteru. Njegova Slobodarska stranka je članica vladajuće koalicije, a Wilders je nedavno kritizirao kraljicu Beatrix zato što je na putovanju po Bliskom istoku nosila maramu preko kose.

U Francuskoj je takva zabrana već uvedena, do su Italija i Belgija najavile da će se povesti za njom. U Nizozemskoj postoji muslimanska populacija od oko milijun ljudi, ali samo ih nekoliko stotina nosi veo. Odvjetnica koja se bori za ljudska prava Leyla Cakir je zgrožena najavom. “Oduzimate ženama pravo na samoodređenje, a sve na temelju straha”, kazala je Cakir piše AP.

(indexhr)

Leave a Reply

*

captcha *