IslamBosna.ba-Egipatski učenjak poznat po svom protivljenju Muslimanskoj braći i podršci vojnom udaru usprotivio se vladinoj odluci da ograniči trajanje teravih namaza do 45 minuta, rekavši da vlada s tim pokazuje svoja ‘anti-vjerska’ nastojanja. On je istakao da takvo ograničenje nije u skladu sa šerijatom, sa Kur’anom i sunnetom, postavljajući pitanje kako je moguće da za 45 minuta čovjek klanja jaciju, osam rekata teravije, koliko se najčešće klanja, a šta reći tek za one džamije i mesdžide u kojima se teravija klanja sa hatmom.

Šejh Ahmed Kerima, profesor šerijata na el-Azhar univerzitetu, kritikovao je ministarstva unutrašnjih poslova i vjerskih pitanja zbog uvođenja ograničenja na trajanje teravih namaza. “Uvođenjem ovakve odluke, država djeluje protiv vjere ili kako to Braća kažu bori se protiv islama”.

U svom osvrtu na ograničenje i’tikafa, istakao je kako je i’tikaf jedan od najstarijih ibadeta, a njegov spomen se veže za Ibrahima i Ismaila, a.s., naglašavajući da nije opravdana bojazan službi bezbjednosti koje strahuju da bi slobodan i’tikaf mogao doprinijeti rađanju jedne nove “Rabi’e” ili “Nahde”.

On je također kritikovao ministarstvo vjerskih pitanja  optužujući ga da ukida džamije. On je istakao da, ako država misli da se ovako ophodi prema džamiji, onda je najbolje da funkciju imama u džamijama preuzme policija, jer će oni na taj način najbolje evidentirati sve klanjače i prisutne u džamiji, postavivši pitanje: “Koja je ovo vjera?”

Kerima je upozorio da će ovakve odluke odvratiti od ibadeta tokom ramazana. “Umjesto u džamije otići će u kafiće gdje će pušiti nargile, ili će ostati kod kuće i gledati porno filmove”, kazao je on. Također, ovakva kampanja vlade, prema njegovim riječima, nimalo ne koristi delikatnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi.

“Jesmo li se to vratili u dane Habib el-Adlija”, zapitao se on.

IslamBosna.ba