IslamBosna.ba- Alžirski diplomata i bivši specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju je kazao da je IDIŠ vanbračno dijete američke okupacije Iraka i povećanog utjecaja Irana u zemlji.

U izjavio za alžirski radio Ahdar el-Ibrahimi je kazao: “IDIŠ je iračka organizacija jer je prisutnija u Iraku nego u Siriji. To je organizacija koja može biti opisana kao vanbračno dijete američke okupacije Iraka i povećanog utjecaja Irana u zemlji”.
“IDIŠ je ujedno i nasljednik El-Kaide u Iraku. U svojim redovima ima iračke policajce koji su bili nezadovoljni lošim djelovanjem američkih snaga, i koji nisu prihvatili djelovanja šiitskih milicija koje su pokušale da nametnu svoj utjecaj na veliki dio oblasti u Iraku boreći se sa sunijama”.
Brahimi je napomenuo da je organizacija (IDIŠ), koju je opisao kao ‘nasilnu i ekstremističku’, ubila više muslimana od bilo koje druge grupe te da je ubila više sunija nego šija.
On vjeruje da je IDIŠ stekao vojnu snagu jer u svojim redovima ima specijalce koji su bili članovi iračke vojske tokom vladavine Sadama Husseina. Organizacija je također zaplijenila mnogo vojne opreme, naročito preuzimanjem Mosula i ukrala je 500 miliona dolara iz banaka.

IslamBosna.ba