IslamBosna.ba– Voditelj na izraelskoj televiziji je u direktnom prenosu sa granica Gazze upitao oficira okupacione vojske: “Kako bismo mogli nazvati kraj ovog rata: pobjeda, neriješeno ili nešto gore?” On je odgovorio: “Vaše pitanje je jako komplicirano, a odgovor je još kompliciraniji. Ovo nije pobjeda kao 67., niti poraz kao 73. Ovaj put nismo vidjeli gologlave i bosonoge vojnike kako bacaju oružje, izuvaju obuću i bježe ispred naše vojske. Nismo vidjeli ni one koji kleče moleći za milost. Naprotiv, niko nije klečao pred nama. Borci Hammasa su svo vrijeme bili čvrsti i postojani, na nogama. Čak i do posljednjih trenutaka sukoba su bombardovali naše snage. Jednostavno rečeno, oni nisu kao ostale arapske vojske.

Jedan visoki izraelski oficir je za izraelske medije izjavio: “Da nismo imali podršku avijacije, niti jedan vojnik se ne bi živ vratio iz Gazze.” Ove njegove riječi u dovoljnoj mjeri opisuju agoniju sa kojom su se okupacioni vojnici susreli u ono nekoliko stotina metara koliko su uspjeli ući u Pojas Gazze. On još ističe: “Prije svake kopnene intervencije na Pojas Gazze, naši avioni su sasipali tone i tone bombi. Samo jedna od njih je težine između tone i tone ipo. Čak i pored tolikog inteziteta bombardovanja, naše kopnene snage nisu uspjevale prodrijeti ni malo naprijed, tako da bismo pozivali ponovo avijaciju da nam omogući napredak”.

Ministar turizma Izraela, Uzi Landau kazao je u nedjelju da je izraelska vojska ‘izgubila stratešku bitku u Pojasu Gazze’.

U razgovoru za izraelske novine Yediot Ahronoth, on je kazao: “Snaga zastrašivanja izraelske vojske je dramatično opala. Tokom posljednjih 26 dana, vojska je sprovodila zračne, kopnene i pomorske napade na Hammas,ali nisu ga uspjeli odvratiti”.

IslamBosna.ba