IslamBosna.ba– Teroristi IDIŠ-a su u utorak navečer napali dva tenka Turskih oružanih snaga na jugu er-Rai’a ubivši dva vojnika a ranivši petoricu drugih.
Izvori sigurnosti navode da je Slobodna sirijska vojska (FSA) uz podršku koalicionih snaga oslobodila dva sela od terorista IDIŠ-a u sjevernoj Siriji te da su dva tenka Turskih oružanih snaga pogođena tokom operacije.
Izvori navode da su ranjeni vojnici prebačeni helikopterima u bolnice te da se nalaze trenutno na liječenju.
U međuvremenu, dvojica boraca FSA su također ubijena tokom sukoba.
Izvori također dodaju da su 437 položaja terorista gađana od početka operacije.
Turski tenkovi su kasno u subotu ušli u sirijski grad er-Rai iz turske jugoistočne provincije Kilis.
Oko 20 tenkova, pet oklopnih tansportera, kamiona i drugih oklopnih vozila ušlo je na sirijsku teritoriju pod kontrolom FSA iz Elbeyli četvrti podržavajući FSA jedinice u njihovom napredovanju južno od er-Rai’ja.

Er-Rai, također poznat i kao Čobanbej, je od marta poprište žestokih borbi između FSA i IDIŠ-a a grad je nekoliko puta preuziman dok 28. avgusta nije konačno pao pod kontrolu FSA uz podršku turskih kopnenih snaga i zračnih udara koalicije.
Turska je 24. avgusta pokrenula operaciju ‘Štit Eufrata’ u saradnji sa koalicijom predvođenom SAD-om kako bi očistili tursku pograničnu teritoriju od terorista. Do sada borci FSA su preuzeli grad Džarablus i više od 32 sela zapadno od rijeke Eufrat.

IslamBosna.ba