Autor Fena | Objavljeno 28.02.2012. u 11:21

Međunarodna zajednica Brčko Distrikt BiH kroz Arbitražni tribunal može u budućnosti iskoristiti kao sredstvo pritiska protiv RS, upozorio je u intervjuu za “Nezavisne novine” Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Pojasnio je da Arbitražni tribunal za Brčko Distrikt BiH ima pravo da oduzme Brčko od RS i da ga dodijeli FBiH.

“Taj mač nam stoji iznad glave kao neka politička odluka da se u nekom momentu RS ponovo može prišarafiti u slučaju da se desi neki drugi rasplet ili da se (Brčko) iskoristi kao politički pritisak na RS”, rekao je Radojičić.

Po njegovim riječima dejtonski Ustav je kompromis zaraćenih strana, od kojih je svaka strana tražila maksimalno za sebe.

Dodao je da bi se mogao  naći niz primjedbi i nesavršenosti dejtonskog Ustava, koji je donesen završetkom rata, jer je Ustav kreiran u mirovnim pregovorima.

– Mi nemamo čak ni saglasnost o tome je li ovo federalna država, konfederalna, i tako dalje. Zato se i te jedinice zovu entiteti, što u osnovi ne znači ništa. Prilično je izvjesno da će se rasprave o Ustavu nastaviti, i to svako iz svog ugla. Svaka promjena Ustava bi trebalo da predstavlja kompromis, kazao je Radojičić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *