IslamBosna.ba- U organizaciji turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH) počela je izgradnja džamije u Gazzi posvećene hrabrom osmanskom vojniku Onbaši Hasanu.
Ističući da će džamija čija je izgradnja u toku u području Tal el-Hava u sjevernoj Gazzi dobiti ime po osmanskom vojniku, Onbaši Hasanu, koji je odbio da se povuče iz regije dok su se drugi osmanski vojnici povlačili kada su britanski vojnici stigli u Jerusalem, Muhammed Kaya, predstavnik IHH-a u Gazzi, je kazao: “Onbaši Hasan je odbio da se povuče za razliku od drugih osmanskih vojnika i insistirao je da ostane kao ‘čuvaru Mesdžidu-l-Akse”.
Kaya je dodao da planiraju završiti projekat, čija izgradnja iznosi 400.000 dolara, za 200 dana, ističući da je džamija planirana da se izgradi prije tri godine, ali je odložena sve do sada zbog nedostatka građevinskog materijala uslijed nametnute blokade Pojasa Gazze.
Osim toga, tim Predsjedništva za vjerske poslove Turske (Diyanet) se trenutno nalazi u regiji u sklopu projekta koji predviđa popravak džamija koje su uništene tokom izraelskih napada u ljeto 2014. godine.
Remzi el-Novaciha, voditelj odjela za odnose s javnošću Ministarstva vakufa palestinske vlade, je kazao da je tim od sedam predstavnika Diyaneta, predvođen Zejnel Arslanom, upraviteljom izgradnje i tehničkih poslova Diyanetovog vakufa, stigao u regiju.
On dalje navodi da će tim nadzirati obnovu devet džamija koje su uništene u posljednjem izraelskom napadu te da će Mehmet Gormez, predsjednik Diyaneta, učestvovati na ceremoniji njihovog otvaranja u Gazzi.
Diyanet navodi da je obnova devet džamija počela u septembru 2015. godine. Tokom napada 64 džamije su potpuno uništene dok je 150 drugih djelimično uništeno.

IslamBosna.ba