smjestiti oko 200 jetima i pružat će usluge obrazovanja za 1,200 djece. Cijena ovog projekta iznosi oko $1.3 miliona.

Somalija, država koja je godinama bila na udaru kolonizacija i domaćih sukoba, je ove godine pogođena najtežom sušom. IHH, koja ulaže veliki napor da pomogne ljudima Somalije, ostvaruje

mnoge projekte u polju industrije, poljoprivede i obrazovanja da bi pridonijela razvoju ove zemlje.

Insfrastruktura u Somaliji, kao i obrazovanje i zdravstvene službe su i veoma lošem stanju kao posljedica 20-godišnjeg civilnog rata i političke nestabilnosti. Ulažući veliki trud za pomoć Africi već preko 15 godina, IHH je počela donositi hitnu pomoć u tu regiju od početka suše. Ova fondacija, koja ima priliku da godinama prati probleme u ovoj regiji, također sprovodi dugoročne projekte u raznim poljima uključujući obrazovanje i razvoj.

U Somaliji ima puno djece, koja su zbog civilnog rata i gladi, ostali jetimi. Izostanak državne vlasti u zemlji čini samo još više otežava stanje ove djece. IHH pokreće sagradnju kompleksa za sirotište u cilju da obezbjedi smještaj i edukaciju ovim jetimima.

Kompleks, koji će se nalaziti u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, će smjestiti djecu koja su postala jetimi zbog civilnog rata i neimaštine. Ovaj kompleks će obezbjediti sve što je potrebno djeci uključujući i osnovne potrebe smještaja, obrazovanja i ishrane. Tu će biti odvojene zgrade za muškarce i djevojčice. Ovaj kompleks će također sadržavati školu, centar za studiranje, sportsku dvoranu, polikliniku, supermarket, bunar i džamiju.

(S.B.)

(solidarnostbosniacom)

Leave a Reply

*

captcha *