Dugogodišnji sukobi

 

Pismo istoga sadržaja ona je poslala i ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću i Zajedničkoj komisiji Parlamenta za obranu i sigurnost BiH. „Imam moralnu, ali i zakonsku obvezu upozoriti na ovo, a opravdano strahujem da se uništavaju i neki dokumenti koji nose oznaku tajnosti. Ovim se najizravnije krši Zakon o zaštiti tajnih podatak, stoji u pismu zamjenice ministra vanjskih poslova.

 

Predsjedništvo BiH još nije, barem ne javno, reagiralo, a kako neslužbeno doznaje Dnevni list, s Alkalajem su obavljeni neki razgovori.

 

„Bez obzira o kojoj vrsti dokumenta je riječ, njihovo iznošenje i uništavanje bez nadzora otvara opravdane sumnje pa očekujem da ćete, preko nadležnih službi sigurnosti, poduzeti potrebne aktivnosti kako bi se zaustavio nekontrolirani proces uništavanja službene dokumentacije, kaže se u pismu Ane Trišić-Babić.

 

Između ministra Alkalaja i zamjenice Trišić-Babić već godinama traju sukobi koji su poprimili oblike svađa. Prema informacijama do kojih smo došli u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, njih dvoje već dugo uopće ne razgovaraju i njihova komunikacija je preko trećih osoba.

Alkalaj je nedavno na optužbe svoje zamjenice uzvratio tvrdnjama da ona hoće da Ministarstvo vanjskih poslova poklopi aktualna vlast RS-a na što on nikada neće pristati.

 

Prije petnaestak dana Trišić-Babić je javno optužila Alkalaja da je potpuno privatizirao Ministarstvo i dodala da će ga zbog toga biti jako teško vratiti u ustavne okvire. Prije nekoliko dana Alkalaj je u središtu Sarajeva izazvao prometnu nesreću, a policija je utvrdila da je pijan vozio službeni automobil. Centar civilnih inicijativa u jednoj svojoj analizi naveo je da Alkalaj, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova u prošloj godini nije predložio nijedan zakon Parlamentu BiH.

 

Mandat u putovanjima

 

Osim toga, on je bio zadužen uspostaviti diplomatske odnose BiH sa 48 zemalja, a uspostavio je u svom mandatu odnose s 24 države uglavnom iz arapskog svijeta. Ovaj centar je izračunao da je na sjednici Vijeća ministara BiH u prošloj godini Alkalaj ukupno prisustvovao svega devet sati i 33 minute i da je najveći dio mandata proveo po putovanjima po svijetu.

(pogledba)

Leave a Reply

*

captcha *