Udruženja žrtava rata i predstavnici stranaka iz Republike Srpske /RS/ tvrde da je rediteljski prvijenac Angeline Jolie pod nazivom “U zemlji krvi i meda” svojevrsni “omaž stradanju Bošnjaka, pravljen po holivudskoj matrici, u kojoj se Srbi, gotovo bez izuzetka, prikazuju u najgorem svjetlu”.

Predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić, “ogorčen činjenicom da je Srbima ponovo dodijeljena uloga glavnih negativaca”, najavio je da će sa kolegama iz ostalih udruženja učiniti sve da se izbore za zabranu prikazivanja tog filma u RS, prenosi Srna.

Dukić je rekao da reagovanja na film bošnjačkih udruženja i njihovo oduševljenje svjedoče o tome kakva je glavna poruka ovog filma, da se Srbi ponovo terete da su isključivi krivci za rat.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, iako film uopće nije gledao, smatra da sama činjenica da je film naišao na nepodijeljenu podršku bošnjačkih udruženja dovoljno govori o tome da je Jolie režirala djelo u kojem se “falsifikuju i činjenica i karakter rata u BiH, te da to nije čak ni jednostrana istina, nego klasična antisrpska zakašnjela histerija”.

Logoraši iz RS tvrde da je Jolie film bazirala na CNN-ovoj matrici o dobrim i lošim odnosima u Bosni, po kojoj je uloga žrtve rezervisana za Bošnjake, dok su Srbi još jednom prikazani kao zlotvori, bez obzira na sve patnje kroz koje su prošli tokom četvorogodišnjeg krvavog rata u Bosni, piše Press RS.

Predstavnici srpskih udruženja uvjereni su da je Jolie “podlegla bošnjačkim falsifikatima i lažima Harisa Silajdžića i ostalih ‘dobošara’ Alije Izetbegovića o 70.000 silovanih Bošnjakinja. Oni tvrde da u to nema sumnje jer se radnja filma vrti oko sudbine silovane Bošnjakinje koja je zatvorena u srpskom logoru. Osim toga, hvalospjevi bošnjačkih udruženja i komplimenti koje su Jolie uputile Bakira Hasečić i ostale bošnjačke aktivistkinje navode na zaključak da je film ‘U zemlji krvi i meda’ krojen po njihovoj meri”, prenosi Press RS.

Sagovornici Pressa RS ukazuju i na činjenicu da su na “pretpremijeru filma u Sarajevu pozvani isključivo predstavnici bošnjačkih žrtava rata, što jasno govori o tome da je rediteljski debi Jolie svojevrsni omaž stradanju Bošnjaka, pravljen po holivudskoj matrici, u kojoj se Srbi, gotovo bez izuzetka, prikazuju u najgorem svjetlu”.

 

 

Agencije

Leave a Reply

*

captcha *